Nogomet

Bayern petič evropski prvak

STA / A.M.
25. 5. 2013, 22.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nogometaši Bayerna so petič v zgodovini postali evropski prvaki. V finalu letošnje lige prvakov na londonskem Wembleyu so z 2:1 (0:0) premagal Borussio iz Dortmunda.

Reuters
Stadion Wembley, gledalcev 86.298, sodniki: Rizzoli, Faverani, Stefani (vsi Italija).
Strelci: 0:1 Mandžukić (61.), 1:1 Gündugan (68., 11-m), 1:2 Roben (89.).
Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender (od 90. Sahin), Gündogan, Blaszczykowski (od 90. Scheiber), Reus, Grosskreutz, Lewandowski.
Bayern München: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery (od 90. Gustavo), Mandzukić (od 90. Gomez).
Rumeni kartoni: Grosskreutz; Dante, Ribery. Rdeč karton: /

Nogometaši Bayerna so petič v zgodovini evropski prvaki. V kakovostnem finalu, ki sta ga prvič v zgodovini odigrala nemška kluba, so zasluženo premagal Borussio iz Dortmunda. Junak tekme je bil Nizozemec Arjen Robben, ki je bil lani tragična figura finala s Chelseajem - Bayern ga je izgubil po enajstmetrovkah, tokrat pa je dosegel zmagoviti gol v 89. minuti. Borussia je imela svoje priložnosti, ni jih izkoristila, tako da je na koncu ostala brez drugega naslova, čeprav je z igro pokazala, da se je zasluženo našla v finalu.

Borussia je tekmo začela agresivno in v prvih 25 minutah tekmeca prisila, da so se v glavnem le branil. Pri tem si je priigrala kar nekaj priložnosti, a vratar Manuel Neuer se ni pustil premagati. V 14. minuti je moral posredovati po strelu Roberta Lewandowskega od daleč, še težje delo pa je imel minuto pozneje, ko je z nogo ubranil strel Jakuba Blaszczykowskega.

S tem še ni bilo konec njegovih obramb, saj se je izkazal tudi ob poskusih Marca Reusa in Svena Benderja.

Bayern je potreboval nekaj časa, da se je otresel pritiska, ko se ga je, pa je postal nevarnejši tekmec, toda tudi vratar Borussie Roman Wiedenfeller je pokazal svojo kakovost. V 26. minuti je strel Maria Mandžukića odbil v kot, po katerem je Javi Martinez streljal čez gol, nato pa je dobil dva medsebojna dvoboja z Arjenom Robbenom, ki se je dvakrat sam znašel pred njim. Med obema priložnostima Nizozemca, je na drugi strani sam pred Neuerja prodrl tudi Lewandowski, a vratar Bayerna je spet odlično posredoval.

Wembley je v prvem polčasu spremljal odlično predstavo, manjkali so samo goli, v 61. minuti drugem delu pa se je končno zatresla tudi mreža. Akcijo je začel Franck Ribery, nadaljeval Robben, ki je mimo vratarja podal žogo v sredino, kjer je Mandžukiću ni bilo težko potisniti v gol. A Borussia je hitro ogovorila, za kar pa ima največ zaslug brazilski branilec Dante, ki si je privoščil neumnost. Nespretno je v kazenskem prostoru brcnil Reusa, sodnik pa je upravičeno dosodil enajstmetrovko. To je uspešno izvedel Ilkay Gündugan.

Videti je bilo, da je dortmundska ekipa prišla do psihološke prednosti, a vseeno so bili Bavarci nevarnejši. V 72. minuti je bil Weindenfeller že premagan, saj ga je Thomas Müller preigral, vendar je preslabo streljal, tako da je imel Neven Subotić dovolj časa, da je žogo na poti do gola pravočasno ujel in izbil. Vratar Borussie se je izkazal tudi po strelih Davida Alabe in Bastiana Schweinsteigerja in "dišalo" je po podaljšku, toda do njega ni prišlo. In to po zaslugi Robbena, ki se je odlično znašel v kazenskem prostoru in mimo vratarja poslal žogo v mrežo.