Šport

Slovenske kajakaše tarejo iste zdravstvene težave

STA/ mv
25. 7. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vrhunski šport s seboj prinaša tudi poškodbe, s katerimi se vsako leto spopadajo športniki v različnih športnih panogah. Pri tem ni izjema niti kajakaštvo, kjer se vsako leto pojavljajo težave z bolj in manj resnimi poškodbami. A zdi se, da je letošnja sezona še posebej zaznamovana s poškodbami rame.

Reuters

V ospredju je poškodba nekdanjega dvakratnega svetovnega prvaka Petra Kauzerja, ki se je poškodoval na prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu. Na olimpijski progi je bil usoden polfinalni nastop, kjer je po zmagi v kvalifikacijah startal kot zadnji. V eni izmed kombinacij je voda zagrabila čoln, zato se je Hrastničan prevrnil, ob tem pa z veslom zadel umetno oviro. Uspel je še izvesti "eskimski" obrat, nato pa so ga potegnili z vode, kjer mu je na pomoč priskočil zdravnik slovaške reprezentance, ki mu je ramo naravnal že na prizorišču. Preiskave poškodovane rame so pokazale, da je poškodba huda in da bo potrebna operacija. To je Kauzer v sredini julija prestal, zdaj pa ga čaka rehabilitacija.

"Zaenkrat je rama dobro, nič me ne boli. Vsak drugi dan hodim na terapije, kjer mi s pomočjo aparature razgibavajo ramo. Rama se dobro celi, predvidoma v torek mi bodo odstranili šive," je povedal Kauzer.

Pot do ozdravitve in vrnitev v vrhunsko formo pa zahtevata svoj čas. "Kakšen teden ali dva bom zagotovo še precej pazil in ne bom pretiraval, ramo bom le razgibaval in delal potrebne vaje. Potem pa bo zelo veliko odvisno od tega, kako hitro se bo vse skupaj celilo. Problematični so vijaki, saj se morajo zarasti, to pa traja. Dokler ne bodo zaraščeni ne smem preveč obremenjevati. Šel bom postopoma, korak za korakom. Prvi del je zagotovo rehabilitacija, potem pa bom šel do fizioterapevta Urbana Komaca, ki bo v stiku z zdravnikom Stražarjem. Sproti bom videl, kako bo šlo in kako dolgo bo vse skupaj trajalo," je še povedal Kauzer.

Prvi letošnji kajakaš, ki si je resno poškodoval ramo je bil spustaš Tim Kolar. Tekmovalec ljubljanskega kluba se je poškodoval v spomladanskem delu sezone, ko se je pripravljal na tekme, ki so vrhunec doživele z junijskim svetovnim prvenstvom v Valtellini. Tudi on je moral na operacijo, ki jo je prestal pred štirimi tedni. "Mirovati moram še dva tedna, potem pa se bom z zdravnikom Poberajem dogovoril glede rehabilitacije. Če bo vse po sreči, bom lahko začel veslati ob koncu novembra," je povedal Kolar, ki očitno še ni zaključil z zdravstvenimi težavami. Po poškodbi je izgubil 13 kilogramov, sedaj pa zdravniki sumijo na sladkorno bolezen.

Na seznamu poškodovanih sta tudi dva celjska kajakaša. V prvi polovici julija se je le dan pred tekmo za točke ICF v italijanski Ivrei poškodoval Vid Karner, lanskoletni dobitnik bronaste kolajne z evropskega mladinskega prvenstva v slalomu.

"Na prvem petkovem treningu sem se v srednjem delu proge prevrnil in ko sem izvedel eskimski obrat, sem z veslom zadel v skalo. Na srečo je rama šla sama nazaj v sklep, ko sem se oprl nanjo. S Fedjo Marušičem sva šla potem v bolnišnico, kjer so mi jo slikali in povedali, da kosti niso poškodovane. V sredo sem imel v Celju magnetno resonanco, tako da natančne izvide še čakam in tudi informacijo, ali bo potrebna operacija ali ne. Menda je kita delno strgana," je povedal Vid Karner in dodal: "Sicer roko ob počasnih gibih že lahko premikam, na trenutke pa vseeno čutim, da ni vse kot mora biti. Zagotovo je ta sezona zame končana."

Njegov klubski kolega Nejc Konda pa se je poškodoval na spomladanski tekmi na Kolpi. "Šlo je za izpah, vendar je rama skočila nazaj že po dvajsetih sekundah. Kljub temu je bila potrebna operacija, saj je šlo za podobno stvar kot pred dvema letoma, ko sem si poškodoval desno ramo. V roku enega meseca sem bil že operiran, po dveh pa sem odšel na rehabilitacijo v Terme Čatež. Rama je popolnoma okrevala, tako da je v primerjavi z desno skoraj enako gibljiva. Tri mesece po operaciji se počutim zelo dobro in s tekom že skrbim za kondicijsko pripravo. Previdno bom začel veslati po mirni vodi, v roku enega meseca pa upam, da se bom lahko priključil ekipi in začel normalno trenirati. V zimskem obdobju bom kar nekaj pozornosti posvetil utrjevanju ramenskih vezi, da preprečim takšne poškodbe v prihodnosti," je povedal mladi kajakaš Nejc Konda, ki že načrtuje nastopa na izbirnih tekmah v slalomu in spustu prihodnje leto. Tam želi nastopiti brez strahu pred poškodbo in imeti v mislih le rezultatske cilje.