Burno dogajanje

(Video in foto) Slovenijo zajele nevihte: Ponekod padala toča, meteorna voda zalivala objekte

D.K.
28. 5. 2024, 14.37
Posodobljeno: 28. 5. 2024, 19.20
Deli članek:

Bruno vremensko dogajanje po Sloveniji je na Koroškem in Štajerskem postreglo s točo. V občini Škofljica so vse gasilske enote na terenu. Agencija za okolje je sicer že včeraj za celotno državo izdala rumeno opozorilo pred nevihtami. Danes pa je svarila tudi pred točo.

FB Koroška Čveka
Drobna toča pobelila okolico trgovskega centra Katica v Slovenj Gardcu

Najprej je večji del Koroške že po 13. uri zajelo močno deževje, ki je predvsem v Slovenj Gradcu in okolici povzročilo precej težav. Številne ceste so bile poplavljene, zaradi česar je bil močno oviran promet, določene predele pa je pobelila tudi drobna toča. Gasilci PGD Slovenj Gradec so posredovali na 18 lokacijah, kjer so iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov črpali vodo, odpirali jaške, s folijo prekrili dve strehi.

Nakar se je okoli 15. ure močna nevihta razvila nad osrednjo Slovenijo. Silovito neurje je zajelo Lavrico pri Ljubljani, na Škofljici je zalilo številne kleti, tudi otroški vrtec, sprožil pa se je tudi plaz. Zaradi vremenskih neprilik so vsi gasilci Gasilske zveze Škofljica na terenu, vse prizadete pa naprošajo k strpnosti. Močnejši nevihti sta se razvili tudi pri Idriji in Grosuplju.

Na Štajerskem največ preglavic v Oplotnici

O močnem deževju s točo pa poročajo tudi na Štajerskem. Neurje, ki je popoldne zajelo Maribor in okoliške občine, je največ preglavic povzročilo v Oplotnici. Gasilci so na pomoč odšli na 15 lokacij; največji del intervencij je bilo črpanje meteornih vod, ki so zalivale gospodarske in ostale objekte. Voda je tekla tudi po ulicah. 

Gasilci so vodo iz več objektov črpali tudi v občini Rače - Fram, kjer so se med drugim spopadli z zamašeno strugo Framskega potoka. Vodo so iz dveh objektov črpali tudi v občini Hoče - Slivnica. Zavarovali so plaz, narasli potok pa je spodjedel tudi del Polanske ceste v naselju Čreta. Odsek, ki je bil načet že v lanskih neurjih, so gasilci zavarovali in je za zdaj prevozen.

Neviht še ni konec

Po napovedih Agencije RS za okolje še naprej spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji do 24 °C. Krajevne padavine se bodo nadaljevale v noč in do jutra od severozahoda postopno slabele. Jutri zjutraj bo dež ponehal tudi v jugovzhodni Sloveniji, čez dan se bo jasnilo. Burja bo dopoldne ponehala. Popoldne na zahodu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 20 do 25 °C.

V četrtek se bo od zahoda znova pooblačilo, dež, tudi nevihte, se bodo čez dan širile proti vzhodu. Tudi v petek bo spremenljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami.

Danes čez dan bodo ob krajevnih padavinah posamezne manjše reke po državi prehodno narasle in predvsem na Gorenjskem in Notranjskem ter v Podravju in Pomurju dosegle velike pretoke. Ob krajevnih nevihtah z nalivi lahko pride tudi do razlivanja manjših hudourniških vodotokov in zastajanja padavinske vode. Večja verjetnost za ta pojav bo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Jutri bodo manjše reke po državi upadale, večje reke ter kraški reki Ljubljanica in Krka pa bodo še naraščale. V četrtek popoldan bodo reke sprva na zahodu, kasneje pa tudi drugje po državi, ponovno začele naraščati. Prevladovala bo srednja vodnatost rek, vodnatost Mure in Drave ter Save v zgornjem toku pa bo velika, še dodjajo pri agenciji.