Šport

Bojim se te!

T.P/M.J.
27. 3. 2014, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sojenje nekoč zlatemu, danes pa predvsem zloglasnemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu se je začelo ta mesec, zadeva pa iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti, znanih je vedno več podrobnosti, med drugim so na sodišču prebrali tudi telefonska sporočila, ki sta si jih izmenjala pokojna manekenka Reeva Steenkamp in obtoženi.

Reuters

Na prvi pogled se je vse skupaj zdelo kot neslana šala nekoga, ki ne mara valentinovega, a izkazalo se je za še kako resnično dejanje. Pistorius se zagovarja kot nedolžen in njegova stran zgodbe je, da je svojo zaročenko, ki jo je ustrelil skozi vrata stranišča, zamenjal za vlomilca, se ustrašil in ustrelil.

 Obtožnica ga bremeni naklepnega umora, saj naj bi bil južnoafriški junak že prej nasilne narave, ni bilo prvič, da je v javnosti sprožil orožje, in tudi sicer naj bi bil izjemno ljubosumne narave. Zadnja dneva sta (potem ko so pričali sosedi, ki so povedali, da so slišali prepir, strel, ženski krik in nato še tri strele) postregla z branjem telefonskih sporočil, ki sta si jih Pistorius in Reeva izmenjala.

Eno, ki je še kako zbodlo v oči, se je glasilo: Včasih se te bojim in tega, kako hitro vzkipiš. Južnoafriška manekenka ga je napisala 27. januarja. Sledilo je še nekaj sporočil, ki so namigovala na to, da Pistorius velikokrat hitro vzkipi in je zelo ljubosumen. Skoraj vsak dan poslušam o tem, kako si hodil na zmenke z res veliko puncami, ti pa se takoj razjeziš, ko ti omenim kakšen smešen dogodek, ki sem ga doživela z bivšim dolgoletnim fantom, mu je še očitala Reeva.

Sicer je preiskovalec, ki se je prebil skozi 1700 izmenjanih sporočil, na sodišču povedal, da je bilo 90 odstotkov sporočil znak ljubečega odnosa, kar je obramba podkrepila tudi s posnetkom varnostne kamere iz trgovine, ki je nastal nekaj dni pred incidentom, ko se je par igrivo poljubljal, a hkrati se je izkazalo, da so bili prepiri le kaplja v morje.

Med drugim so želeli preiskovalci videti podatke na Pistoriusovem iPhonu, vendar je obtoženi, kot je zatrdil sam, pozabil geslo, zato so se odpravili v ZDA, da bi iPhone odklenili proizvajalci. So pa preiskali njegovo tablico in odkrili, da je na domnevno mirni in romantični večer, ki ga je preživel s partnerico, brskal po pornografskih straneh; po svetovnem spletu naj bi prav tako brskal uro pred umorom, čeprav naj bi šla z dekletom spat že ob desetih zvečer.

Sojenje se bo nadaljevalo jutri, med drugim pa obstaja tudi možnost, da bo svojo plat zgodbe predstavil tudi Pistorius in prvič javno spregovoril o umoru