Šport

Bo uspelo našim atletinjam?

Jurij Završnik/M.J.
7. 3. 2014, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Za prvenstvo na Poljskem je prijavljenih 587 nastopajočih, 277 atletinj in 310 atletov, med njimi štirje slovenski predstavniki: Tina Šutej, Marina Tomić, Maruša Mišmaš in Mitja Krevs.

Grega Wernig

Največ možnosti, da pride med prvih šest in osvoji eno izmed denarnih nagrad, ima Tina Šutej, ki si deli sedmo mesto po izidih sezone v skoku s palico.

Tina je 2. februarja v Moskvi postavila slovenski rekord (4,71 m). Le pet centimetrov več je skočila letos najboljša, Poljakinja Anna Rogowska (4,76 m). »Lahko se zgodi karkoli. Letos sem res v dobri formi in na vsaki naslednji tekmi želim postaviti nov osebni rekord. Vem, da zdaj, ko sem na višini 4,71 metra, ne bo šlo tako hitro naprej, vendar vedno upam na najboljše. Veliko bo odvisno od dnevne forme, ne samo moje, ampak tudi mojih tekmic. Vse smo letos skočile v okviru desetih centimetrov in boj za najvišja mesta bo hud.

Zagotovo bo zelo zanimiva tekma,« je povedala Šutejeva, ki se je dejansko prebila med najboljšo deseterico na svetu, ki se lahko na vsaki tekmi bori za kolajne. Letos je bila najboljša Poljakinja Anna Rogowska, ki je preskočila 4,76 metra, Američanka Jenny Suhr in Britanka Holly Bleasdale sta šli prek 4,73 metra in ta trojica naj bi bila tista, ki naj bi pobrala zlato, srebro in bron.

S tem se seveda ne bodo strinjala ostala dekleta. V boj za vrh se bodo vmešala vsaj še Nemka Silke Spiegelburg (letos 4,72 m), Čehinja Jiržina Svobodova (prej Ptačnikova - 4,71 m) ter Brazilka Fabiana Murer (4,63 m) in Kubanka Yarisley Silva (4,60 m). Pomembno je tudi to, katera tekmovalka bo najboljše prenesla pritisk velike tekme. Tina bi ob dobrih skokih (okoli njenega letošnjega rekorda) prav tako lahko posegla zelo visoko. Na nekaterih tekmah je bilo 4,71 metra dovolj celo za kolajno.

Prvi od naših bo nastopil Mitja Krevs, ki bo danes okoli poldneva tekel v kvalifikacijah na 1500 metrov. Mitja prav veliko možnosti za preboj v finale nima. »To bo tekma za nabiranje izkušenj. V zadnjem času sem dvignil formo in imam zelo dober občutek. Želim si teči osebni rekord, čeprav so teki na srednje proge na velikih tekmah zelo posebni. Ampak izgubiti tako ali tako ne morem nič,« je dejal Mitja.

Od Slovencev bo za Mitjo ob 18. uri v prvem krogu teka na 60 metrov z ovirami poskusila Marina Tomić, ki bi z rezultatom med 8,05 in 8,10 morala priti v polfinale. Vprašanje pa je, če je po poškodbi sposobna odteči blizu osebnega rekorda.

Zvečer, okoli 19. ure, bo na 1500 metrov tekla Maruša Mišmaš, ki v taki konkurenci (Švedinja Abeba Aregawi, Etiopijke, Britanke, Maročanke, Američanke ...) nima možnosti za finale, želi pa ... »Želim si, da pridem do cilja brez padca in da po možnosti odtečem osebni rekord,« se je nasmejala Maruša. 

Kaj pričakujemo?

Slovenija je na prejšnjem dvoranskem SP, ki je bilo pred dvema letoma v Istanbulu, ostala brez načrtovanega finala, Marija Šestak pa je v troskoku z devetim mestom v kvalifikacijah za štiri centimetre zgrešila finale. Tridnevno SP se je za štiričlansko slovensko ekipo zaključilo že prvi dan, saj so vsi izpadli že v prvem krogu kvalifikacij. Snežana Rodić je ostala v troskoku po treh prestopil brez rezultata, 24. časa pa sta v kvalifikacijah dosegla debitant na velikih članskih tekmah Vid Jakob Tršan na 800 metrov in Marina Tomić na 60 metrov z ovirami. Drugič zapovrstjo se je primerilo, da je Slovenija na dvoranskem SP ostala brez finala; v Dohi je bila leta 2010 v dvočlanski slovenski ekipi Rodićeva deveta.

Letos po zaslugi Šutejeve, ki je že v finalu, zagotovo ne bo tako, vendar je treba povedati, da je to nova oblika tekmovanja, saj so se organizatorji želeli izogniti kvalifikacijam in je mednarodna zveza postavila izjemno visoke norme, predvsem v tehničnih disciplinah. Posledično je tudi manj tekmovalk in tekmovalcev. »Vprašanje je, če je to dobro, vendar so se tako odločili. Ne vem, če bo to prava spodbuda za mlade, ki prihajajo v atletiko, saj z rezultati, ki ne bodo povsem v svetovnem vrhu, ne bodo imeli možnosti za nastop na velikem tekmovanju. Od slovenske četverice v Sopotu pa pričakujem, da bo ponovila letošnje najboljše rezultate. S tem bomo zadovoljni,« je dejal predsednik strokovnega sveta pri atletski zvezi Martin Steiner.

Za 1,79 milijona evrov

Atletinje in atleti se bodo v Sopotu potegovali za skoraj 2,5 milijona dolarjev. Od 2,464.000 dolarjev (1,79 milijona evrov) bo 40.000 dolarjev (29.100 evrov) dobil vsak svetovni prvak, 50.000 dolarjev (36.400 evrov) pa je predvidenih za svetovni dvoranski rekord. V tej sezoni so bili postavljeni trije dvoranski svetovni rekordi ene tekmovalke in enega tekmovalca. Etiopijka Genzebe Dibaba je nova rekordna dosežka zmogla v tekih na 1500 (3:55,17) in 3000 metrov (8:16,60), Francoz Renaud Lavillenie pa je izjemen absolutni rekord Sergeja Bubke v skoku s palico 15. februarja v ukrajinskem Donecku izboljšal za centimeter na 6,16 metra. Dibaba bo v Ergo Areni v Sopotu nastopila, Lavillenie pa je nastop zaradi poškodbe odpovedal.