Zvezde

Prve fotografije malega Brendija

Roman Turnšek / Lady
4. 12. 2014, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Za Tino Vunjak, plesalko skupine SheDivaz, in Anžeta Zavrla, harmonikarja ansambla Gadi, je letošnji december prav poseben. Praznike najbolj veselega meseca v letu bosta namreč prvič praznovala kot tričlanska družina. Mali Brendi je zdaj star že tri mesece in je pravi sonček, budnemu očesu pa ne uide, da je malo podoben tudi svojemu dedku, žal veliko prezgodaj umrlemu pevcu Branku Jovanoviću Vunjaku - Brendiju. Anže in Tina sta se odločila, da najlepše trenutke delita tudi z bralci in bralkami Lady.

Vito Tofaj

Mali Brendi se sicer še ne zaveda, kako željno smo vsi pričakovali njegovo prvo fotografijo. Je pač tako, da ima znana očka in mamico ter znanega strica Dejana, brez dvoma pa bo ob svojem času slišal tudi veliko lepih zgodbic o svojem slavnem dedku Branku. Toliko previdnejša pa sta Tina in Anže, ki sta počakala, da je malček malo zrasel, preden sta ga pokazala tudi nam. »Nikoli ga nismo nameravali skrivati, je pa bila najina želja, da malce počakamo. Prav nič se ne razlikujemo od drugih družin, le zaradi našega dela smo malce bolj izpostavljeni,« pravita ljubeča starša.

Osebni arhiv Anžeta in Tine Zavrl

Kot za vse druge mlade družine se je tudi za Anžeta in Tino življenje korenito spremenilo. Brendi se na slavo družinskih članov ne ozira kaj preveč, ampak je tako kot vsak drug malček prevzel glavno besedo v hiši. Dnevni ritem se vrti predvsem okoli njega, najsi bo podnevi ali ponoči.

Ime po dedku

Fantiček je za ime dobil vzdevek svojega dedka Brendija. Kajti ko sta Anže in Tina načrtovala družino, je bodoča mamica nekega dne dobila občutek, da je zanosila in da bosta dobila fantka. Ko sta potem na zdravniškem pregledu izvedela, da bo res sin, je postalo nekako samoumevno, da izbereta ime Brendi. Presenetila sta tudi bodočo babico Danico in strica Dejana, ki sta ju iz spoštovanja do pokojnega očeta vprašala, ali se strinjata s tem. In kot vse kaže, ne bi mogla izbrati lepšega imena, saj malček pri treh mesecih res spominja na dedka. Mnogi se zato že sprašujejo, ali bo šel malček po očkovih in dedkovih stopinjah. »Tudi midva včasih premišljujeva, kaj bo počel čez nekaj let. Prav fascinantno je, ko opazujeva, kaj vse se je spremenilo denimo že samo v enem mesecu in kako se razvija. Ali bo nadaljeval družinsko tradicijo? Tega pa še ne veva. Vzgajala ga bova v dobrem in poštenem duhu, in če bo spoštoval vrednote te vzgoje, ga bomo podpirali pri vsem, česar se bo lotil,« pravita.

Ne glede na to, kaj bo, je glasba že zdaj redna spremljevalka Brendijeva vsakdana. Očka mu je že posvetil pesmico. Domislil se je je kar v porodnišnici, medtem ko je čakal, da sinko pride na svet. »Pojem mu jo pred spanjem, a očitno mu besedilo ni všeč, saj začne takoj godrnjati. Veliko bolj mu je všeč, če mu brundam le melodijo. Mogoče pa bo čez nekaj let napisal svoje besedilo zanjo,« se smeji Anže. In ne zavrne možnosti, da bodo glede na svoj podmladek fantje iz ansambla Gadi v prihodnje morda ustvarili tudi kakšno otroško pesmico.

Vito Tofaj

Ne le uspavanke

Čeprav sinka zaziba v spanec s svojim brundanju, pa to ni edino, kar Anže počne. Kot moderen mlad očka je že od rojstva zraven pri vseh opravilih. Najbolj mu sicer gre od rok sestavljanje zibelke in igrač, vendar se ne brani niti drugih opravil. »Znajdem se, saj se človek vsega nauči. Četudi si prej nikoli ne bi mislil, znam Brendija pravilno previti, ga pestovati ... No, po pravici povedano, previjanje raje prepustim Tini. (smeh). Vloga matere je trenutno še večja od očetove, a tudi moj čas prihaja. Zato pa znava z Brendijem mojstrsko podreti kupček,« nadaljuje.

Kako pa ga bosta vzgajala? Kdo bo strožji in kdo popustljivejši? »Na vzgojo imava enake poglede. Misliva, da je pri starših zelo pomembna podpora drug drugemu, gotovo pa bo imel vsak od naju kakšno pripravljeno razvado za Brendija. In prav nič se ne slepiva, da iz tega ne bo znal potegniti koristi zase,« pravita. A do takrat je še nekaj časa. Izkušnje o starševstvu pa si izmenjujeta s prijatelji in kolegi. »Tisti, ki so dalj časa očetje, svetujejo meni. Tistim, ki otrok še nimajo, pa kakšno pametno naložim jaz,« pojasnjuje Anže.

Osebni arhiv Anžeta in Tine Zavrl

Stričeva kitara

Sicer pa se mlada mama in očka za nasvet najraje obrneta kar na Brendijeve stare starše, ki so ga že nekajkrat imeli tudi v varstvu. Ko sta prišla dedek in babica ponj, je bil malček tako zadovoljen, da se še zdaj šalita, češ, da Brendi očitno že potrebuje krajše počitnice za oddih od staršev. Privoščili pa so si tudi strica Dejana, ki ga doslej še ni pazil sam, saj se ga menda boji, ker je še tako majhen. »Ampak tudi tem izgovorom bo potekel rok trajanja. Zagotovo bo prišel na vrsto. Če ne prej, pa ko bo Brendi pripravljen na učenje kitare. Stric mu je namreč že obljubil, da mu bo prvo kupil prav on! Sicer pa je zanimivo, kako zna Dejan, čeprav še nima očetovskih izkušenj, poskrbeti, da nečak neha jokati. Kadar je z njim, se mali reži na vsa usta,« nadaljujeta starša.

Vito Tofaj

Tina je zdaj na porodniškem dopustu in tudi Anže je že izkoristil nekaj svojega očetovskega dopusta. Čeprav je v nasprotju z očeti, ki imajo drugačno delo, sam lahko s sinom več ob dopoldnevih ali popoldnevih, pa je vendarle treba tudi na delo. »Vsak starš poskuša svoje službene stvari opraviti enako kot prej, zato pa v prostih dneh izkoristimo vsak trenutek, ki ga imamo na voljo. Res moram pohvaliti Tino, ki pridno skrbi za najinega sina, tudi ko sem zaradi svojega dela odsoten pri nekaterih starševskih opravilih.«

Osebni arhiv Anžeta in Tine Zavrl

Mlada družinica ne skriva veselja ob prihajajočih decembrskih praznikih. Prvega skupnega praznovanja Miklavža, božiča in novega leta ne bi zamudili za nič na svetu. Oba sta vedno praznovala v krogu družin, kar je trdna tradicija. »Vsekakor bova to nadaljevala tudi v svoji družini. Prazniki niso pravi, če niso z družino. Nadvse se veseliva in komaj že čakava, kakšen bo Brendijev pogled in odziv, ko bo dobil prva decembrska darila v življenju.«