Vreme

Konec tedna bo konec "poletnega" vremena

M.K.
14. 9. 2016, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes bo sončno, popoldne bodo posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija.

Profimedia
Nastajale bodo krajevne padavine, deloma nevihte.

Obdobje lepega vremena z vročimi dnevi, visokim izhlapevanjem in nadpovprečno visokimi temperaturami zraka za ta letni čas, nekateri poimenujejo tudi indijansko ali babje poletje

"V Ljubljani beležimo letošnjega septembra nadpovprečne temperature, in sicer so temperature od običajnih višje za 5 do 6 stopinj Celzija," je povedal Benedikt Strajnar, dežurni vremenoslovec z Agencije za okolje (Arso). V mesecu septembru znašajo povprečne temperature v Ljubljani 17 stopinj Celzija, medtem ko se letošnje gibljejo med 22 in 23 stopinjami Celzija.

Vremenski obeti od 15. do 20. septembra: 
Do petka bodo naši kraji pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki bo postopno slabelo. Ob koncu tedna nas bo predvidoma od zahoda doseglo višinsko jedro hladnega zraka, ki bi lahko vplivalo na vreme pri nas tudi v začetku prihodnjega tedna.

V četrtek in petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo v zahodni polovici Slovenije, kjer krajevno ni izključena kakšna kaplja dežja.

Od sobote do torka kaže na bolj nestanovitno vreme, verjetnost za padavine se bo povečala.

In kako dolgo bomo še lahko uživali v lepem vremenu? Ne več dolgo. Priporočljivo je, da izkoristite nenavadno tople dni, saj bomo v lepem vremenu uživali še do četrtka, in v tem času bo veliko sonca, pojav ploh pa minimalen. Od četrtka dalje pa nad državo od zahoda prihaja več vlage, konec tedna pa bo prevladovalo oblačno in hladnejše vreme, verjetnost padavin pa se bo povečevala in vstopili bomo v obdobje nestanovitnega vremena, pravi Strajnar.

V četrtek bo sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. V zahodnih krajih bo popoldne postopno več oblačnosti, možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Popoldne bo zapihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 25 do 30 stopinj Celzija.

Obeti: V petek bo na vzhodu večinoma sončno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih ter ponekod v osrednjih in južnih krajih bo občasno deževalo, ob morju bodo zvečer nevihte. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Dež se bo v noči na soboto razširil na večji del Slovenije. V soboto bo spremenljivo oblačno, občasno bodo manjše krajevne padavine.

Vremenska slika: Iznad Skandinavije sega čez srednjo Evropo nad Balkan območje visokega zračnega tlaka. Vremenska fronta je dosegla zahodno Evropo in se pomika proti Italiji in Alpam. Nad našimi kraji se ob šibkih vzhodnih vetrovih zadržuje precej topel in razmeroma vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo ob Jadranu sončno. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe ali nevihte.

V četrtek bo sončno, popoldne se bo v sosednjih pokrajinah Italije postopno pooblačilo. Predvsem tam bodo krajevne plohe.

Biovreme: Vremenski vpliv bo čez dan ugoden. V noči na četrtek bo vreme motilo spanje najbolj občutljivih ljudi.