Bančna afera

Prevarantski direktorici 124,6 milijona dolarjev odpravnine

M.K./STA
14. 9. 2016, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Banka Wells Fargo, ki so jo zvezni regulatorji ZDA kaznovali s 185 milijoni dolarjev zaradi odpiranja fiktivnih računov v imenu strank, ki za to niso vedele, je režiserko teh prevar direktorico Carrie Tolstedt poleti poslala v pokoj s 124,6 milijona dolarji odpravnine.

Zaradi prevar je banka odpustila 5300 bančnih uslužbencev, odgovorno direktorico Carrie Tolstedt pa nagradila s tehnično upokojitvijo in 124,6 milijona dolarjev odpravnine.

Banka s sedežem v San Franciscu, ki je zaradi prevar odpustila 5300 bančnih uslužbencev, se je dolga leta Američanom prikazovala kot organizacija, ki nima nobene zveze s pokvarjeno etiko Wall Streeta, vendar pa je škandal pokazal nasprotno.

Škandal je leta 2013 razkril časopis Los Angeles Times in šele nato so se premaknili tudi regulatorji. Banka bo zveznemu uradu za zaščito potrošnikov plačala 100 milijonov dolarjev, kar je doslej največja izrečena kazen tega urada, ki je bil ustanovljen po zadnji veliki finančni krizi ob kljub glasni opoziciji republikancev in bank.

Wells Fargo bo zveznemu uradu nadzornika valut odmerila 35 milijonov dolarjev, mestu Los Angeles pa 50 milijonov dolarjev. Oškodovane stranke so dobile svoj denar nazaj na račune, ki so jih same odprle.

Uslužbenci banke so odprli več kot dva milijona fiktivnih tekočih računov in računov za kreditne kartice v imenu obstoječih strank, ki tega niso vedele. Razlog za takšno početje je notranja politika banke, ki močno pritiska na zaposlene, da vedno znova povečujejo število novih računov.

Strankam so potem zaradi novih računov pobrali za okrog 1,5 milijona dolarjev taks. Račune so potem hitro zaprli takoj, ko so jih prišteli v delovno učinkovitost uslužbencev.