Turistična patrulja v Dobrni

Peš čez drn in strn po Anini in Loški poti dobrnskih dobrot

Zoran Franc
21. 1. 2019, 06.57
Deli članek:

Osmo mesto, ki so ga v tej sezoni Turistične patrulje obiskali tuji turisti, je Dobrna. Obiskala sta jo Litvanca, ki pravita, da sta si deželi precej podobni.

Osebni arhiv
Takole sta pozira pred mlinom.

Migle je študentka biotehniške fakultete in bo ostala na izmenjavi vse do začetka jesenskega semestra. Pravi, da je Slovenija izjemno podobna Litvi. »Obe deželi sta majhni, polni čudovite narave, gozdov, gora, pa tudi po podnebju sta si izjemno podobni. Veliko sem že videla, obiskala sem Lipico, Piran, Škocjanske jame, Moravske Toplice, Maribor in zdaj Dobrno. V čudoviti deželi živite. Presenetila me je tudi izjemna ekološka ozaveščenost. Vse se reciklira, v mestih se številni vozijo s kolesi in uporabljajo javni prevoz, ljudje so nasmejani, prijazni ... Slovenija je izjemno srečna dežela!« zatrjuje.

Do Dobrne z avtomobilom

Migle in Arvydas sta se na izlet odpravila v soboto. Najprej sta želela na pot z avtobusom, a sta pozneje ugotovila, da to žal ne bo mogoče, saj so prometne povezave s tem krajem zelo slabe. Zato sta najela avto. Pred odhodom sta preverila tudi spletne strani, ki bi jima lahko ponudile informacije o kraju.

arhiv
Plusi in minusi kraja Dobrna.

»Veliko informacij sva našla na spletni strani www.slovenia.info, ogledala sva si tudi spletno stran www.dobrna.si. Na strani je digitalni turistični vodič, kjer turist dobi veliko koristnih podatkov. Dobro so opisane poti in zanimivosti, gostinska pa tudi prenočitvena ponudba. Zelo uporabno,« pohvali Migle.

Odlična kulinarika

Ker sta se na pot odpravila pozno dopoldne, sta žal zamudila obratovalni čas turističnoinformacijskega centra (Tic), a sta, kot pravita, kljub temu poskusila srečo in potrkala na vrata. »Žal ni bilo več nikogar. Sama sva kriva. A lahko povem, da je Tic videti izjemno moderno opremljen. No, tako sva znova uporabila digitalnega vodiča. Ker je kraj majhen, sva pešačila. Za začetek pa sva se odločila, da nekaj pojeva. Odšla sva v restavracijo Triglav. Natakarji so bili prijazni, hrana odlična. Arvydas je pokusil babičino govejo juho in njoke s puranom, zelenjavo in sirom, jaz pa sem si privoščila Triglavski trio: testenine z bučnim oljem, semeni in jajcem ter raviole. Za sladico pa še čokoladni mafin z domačim mangovim sladoledom in gozdnimi sadeži,« pripoveduje Migle.

arhiv
Ocene občine Dobrna, ki sta jih dodelila Migle in Arvydasa.

Po obilnem kosilu sta se odpravila po poteh, ki jih omenja digitalni turistični vodič. Izbrala sta Anino pot in Loško pot. Hodila sta več kot tri ure in tako odkrivala lepote, ki jih ponuja območje občine Dobrna. »Nekatere točke sva obiskala z avtom, saj sva imela na voljo le en dan, a naj povem, da so bile nekatere poti tako strme, da jim žal nisva bila kos in sva do izbranih razgledov ter kulturnih in naravnih spomenikov morala izbrati drugo pot. Obiskala sva dolino vodnih mlinov in nekoliko višje tudi Vovkov mlin, pa turistično kmetijo Lamperček, kjer gojijo jelene. Bila je žal zaprta. Nato sva obiskala še turistično kmetijo Blažič, a nisva ostala dolgo, saj gospodar ne govori angleško. Odpeljala sva se tudi do Cerkve Marijinega vnebovzetja, Vile Ružičke, gradu Dobrnica – Gutenek, Kneippovega izvira zdravja in jame Ledenica,« njuno raziskovanje opisuje Migle.

osebni arhv
Nekoč čudovita vila Ružička danes žal propada.

Razočarana nad termami

Po raziskovanju sta se odpravila v bližnjo kavarno in si privoščila kapučino. Ker se je dan počasi prevešal v večer, sta se odločila, da si privoščita še razvajanje v Termah Dobrna. »Terme so nekoliko skazile najino navdušenje. Bila je precejšnja gneča, bazen pa precej majhen. Masažni bazeni so bili ves čas polni, zato smo se tam prav drenjali in oprezali drug za drugim, kdo bo naslednji, ki se bo lahko razvajal. Zadnji bazen je bil zunaj. Celotno kopališče je imelo neprijeten vonj, ki nama ni preveč ustrezal. Zato sva namesto tri ure ostala samo dve,« terme pograja Migle. Po kratkem razvajanju sta obiskala gostilno Pod kostanji in si privoščila pico, ki jima je zelo teknila.

osebni arhiv
Čudovit razgled iz Starega Mlina, kjer sta nočila.

Ker sta svoje popotovanje začela načrtovati le nekaj dni pred odhodom, v Dobrni žal nista našla prenočitve, ki bi ustrezala njunemu proračunu, zato sta se do kraja, kjer sta prenočevala, morala peljati še 20 kilometrov. »Prispela sva precej pozneje, kot sva načrtovala, a nama je prijazna receptorka pripravila ključe in sporočila, kje je najina soba. Soba je bila čista in udobna. Prenočevala sva v nastanitvi Stari Mlin, ki stoji na enem izmed hribov, in tako sva imela čudovit razgled na dolino. Naslednje jutro sva se počasi odpravila domov, proti Ljubljani.

ARHIV
Dobrna nagrajenci

Lahko povem, da sva na svojem popotovanju uživala. Dobrna naju je presenetila z uveljavljenim turizmom, bogato kulturo ter odlično slovensko in mednarodno kuhinjo,« zaključi Migle.