Morebitno sodelovanje z Rusijo

Zelenski je sledil kritikam poveljnika brigade Azov in zamenjal generala

G.G./STA
25. 6. 2024, 16.52
Posodobljeno: 25. 6. 2024, 16.57
Deli članek:

V ukrajinski vojski so menjave in rošade precej pogoste. Tokrat je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamenjal visokega generala Jurija Sodola, ki je bil v okviru poveljevanja ukrajinskim vojakom v boju proti ruski agresiji deležen obtožb nesposobnosti in zlorabe položaja.

Profimedia
Volodimir Zelenski je zamenjal generala Jurija Sodola (desno).

"Odločil sem se zamenjati poveljnika združenih sil Ukrajine, generala Jurija Sodola, z generalom Andrijem Gnatovom," je v ponedeljek zvečer sporočil Zelenski. Razlogov za svojo odločitev ni pojasnil, sledi pa ta kritikam, ki jih je na račun Sodola nanizal poveljnik sporne brigade Azov, znane po povezavah s skrajno desnico.

Načelnik štaba azovske brigade Bogdan Krotevič se je nad Sodolom pritožil pri ukrajinski varnostni službi SBU. Očital mu je nesposobnost oz. malomarnost pri izdajanju povelj, kar naj bi vodilo v številne smrti ukrajinskih vojakov na fronti. Zahteval je tudi preiskavo zaradi morebitnega sodelovanja z Rusijo. Mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so omenjali tudi kritike generala v ukrajinskem parlamentu, češ da je vojake slabo pripravil na vojaške operacije.

Ukrajina, ki jo Rusija prekaša tako v številu vojakov kot količini orožja, že več mesecev s težavo zadržuje prodiranje ruske vojske. Moskva skoraj vsak teden poroča o zavzetju nove vasi na vzhodu Ukrajine, večjega preboja pa vseeno ni zabeležila.