Neuradno

Ursula von der Leyen nadaljuje z vodenjem Evropske komisije

G.G./STA
25. 6. 2024, 14.40
Posodobljeno: 25. 6. 2024, 14.44
Deli članek:

Po pričakovanju so pogajalci Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) dosegli dogovor o tem, da bo nemška političarka Ursula von der Leyen še naprej vodila Evropsko komisijo. Vodenje Evropskega sveta naj bi prevzel socialist Antonio Costa.

Profimedia
Ursula von der Leyen dobiva še drugi mandat.

Po dva voditelja iz vrst EPP, S&D in Renew naj bi danes dosegli neformalni dogovor o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU po nedavnih evropskih volitvah, ki pa ga bodo morali na vrhu v Bruslju v četrtek in petek potrditi voditelji članic na zasedanju Evropskega sveta. V skladu z današnjim dogovorom se po navedbah virov pri EU Ursuli von der Leyen obeta še en mandat na čelu Evropske komisije. Če bo Evropski svet potrdil ta dogovor, bo o imenovanju von der Leyen nato odločal Evropski parlament. Tam bo potrebovala glasove 361 od 720 poslancev.

Danes sklenjeni dogovor predvideva še, da naj bi položaj predsednika Evropskega sveta zasedel nekdanji portugalski premier Antonio Costa iz vrst socialistov. Za imenovanje za mandat, ki traja dve leti in pol, potrebuje podporo kvalificirane večine voditeljev članic. To pomeni najmanj 15 držav, v katerih živi najmanj 65 odstotkov vseh prebivalcev EU. Nekoliko bolj negotovo je medtem, kdo bo zasedel položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, navajajo viri. Ta naj bi se v skladu z današnjim dogovorom trojice političnih družin obetal estonski premierki iz družine evropskih liberalcev Kaji Kallas. Evropski parlament pa naj bi medtem še naprej vodila malteška političarka Roberta Metsola iz EPP. Predsednika parlamenta sicer volijo evropski poslanci, a je običajno prav tako del kadrovske sestavljanke po evropskih volitvah.

Pogajalci EPP, S&D in Renew naj bi se znova sestali v četrtek zjutraj pred začetkom vrha EU. Pred tem pa naj bi von der Leyen govorila tudi z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki vodi skrajno desno stranko Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki bo najverjetneje imela tretjo največjo politično skupino v prihodnjem sklicu parlamenta. ECR namreč v pogovorih ni sodelovala.