"Izjemen kolektiv"

V ZD Ljutomer jim je uspelo ohraniti urgentno službo

Majda Horvat
25. 6. 2024, 13.30
Deli članek:

Ekipa mladih zdravnikov družinske medicine ter njihovo število in zavzetost so bili v očeh ministrstva za zdravje tista dodana vrednost, zaradi katere je lahko Zdravstveni dom (ZD) Ljutomer ohranil dežurno službo.

Majda Horvat
Dodatne prostore bodo namenili ambulantam družinske medicine in drugim zdravstvenim dejavnostim, ki jih je ljutomerski zdravstveni dom začel izvajati na novo in jih zaradi prostorske stiske zdaj opravljajo v najetih prostorih.

»Dokazali smo, da imamo vse pogoje, da ta ostane,« je poudaril direktor ZD Ljutomer Boštjan Pihlar. V nekaterih drugih zdravstvenih domovih zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov dežurstva več ne zmorejo zagotavljati. Ob tem spomnimo na vladno uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njihovo izvajanje, in obsegu sredstev za letos, ki je bila objavljena 16. februarja in po kateri ljutomerski zdravstveni dom kljub sprva drugačnim zagotovilom ni dobil statusa satelitskega urgentnega centra (SUC). To pomeni, da njihova urgentna služba ne bi mogla več delovati vse dni v letu in 24 ur na dan, a jim to še vedno uspe zagotavljati. Zdravstveni dom ima namreč sedem zdravnikov družinske medicine, potem ko je pred dnevi po končanem specialističnem študiju začela delati še ena zdravnica, ki že vpisuje paciente. Čez dobro leto bo študij končala še osma in naslednje leto ta študij začenja še deveta zdravnica.

Majda Horvat
Direktor ZD Ljutomer Boštjan Pihlar je ponosen na kolektiv.

Da ima ljutomerski zdravstveni dom ob številnosti tudi zelo dober kader, dokazujeta dve nedavni priznanji. Zdravnik družinske medicine Sašo Duh je v akciji Moj zdravnik revije Viva postal naj družinski zdravnik leta 2024 po izboru pacientov, Renata Škerget pa je prejela zlati znak, najvišje priznanje, ki ga podeljuje Zbornica zdravstvene nege in babištva.

Kolektiv je izjemen

»Zelo sem ponosen na vse sodelavce, ki so res izjemni, in na posameznike, ki izstopajo tudi na vseslovenski ravni. To le še potrjuje, da imamo izjemen kolektiv,« poudari Pihlar. Dobra kadrovska zasedba je posledica več dejavnikov, je prepričan, zagotovo pa načrtnega štipendiranja in zavzetosti za pridobivanje novih zdravnikov, dobrega delovnega vzdušja in kolegialnosti, kar mladim, ki začenjajo svojo poklicno pot, zelo veliko pomeni. Da se odločijo za delo pri njih, pa svoje doda še zagotavljanje dobrih pogojev za strokovno delo. Dobro ime in ugled ustanove sta uspeh vseh zaposlenih, še poudarja Pihlar, kar je znova pokazala tudi anketa o zadovoljstvu uporabnikov z njihovimi storitvami. V njej je sodelovalo 424 anketirancev, rezultati pa so pokazali, da so povprečne ocene zadovoljstva, ki so zajemale vrednotenje ugleda, strokovnosti, prijaznosti in informiranja, v vseh kategorijah višje v primerjavi z ugotovitvami ankete, ki so jo z zunanjim izvajalcem v zdravstvenem domu nazadnje izvedli decembra 2022. Najbolj izstopa zadovoljstvo z zagotavljanjem pomoči, spoštovanjem zasebnosti, prijaznostjo do uporabnikov in dostopnostjo prostorov zdravstvenega doma in ambulant. Ob tem direktor posebej omeni še dobro sodelovanje z občinami ustanoviteljicami javnega zavoda ter njihove spodbude pri načrtovanih vlaganjih.

Gradnja in še nakup poslovnih prostorov

V ZD Ljutomer bodo letos začeli izvajati naložbo, katere skupna ocenjena vrednost je približno 3,5 milijona evrov, zanjo so pridobili 1,4 milijona evrov nepovratnih državnih sredstev. Po več kot enem letu od napovedi nadzidave dveh pritličnih krakov objekta, prostorov laboratorija ter zobozdravstvenih ambulant so maja letos končno prejeli sklep ministrstva za zdravje o sofinanciranju, pogodbo, ki bo določala pogoje in dinamiko financiranja, pa še čakajo. Kljub temu projektantsko podjetje že pripravlja dokumentacijo za objavo razpisa za izbiro izvajalca del, ki ga bodo objavili predvidoma poleti. Dodatne prostore bodo namenili ambulantam družinske medicine in drugim zdravstvenim dejavnostim, ki jih je ljutomerski zdravstveni dom začel izvajati na novo in jih zaradi prostorske stiske zdaj opravljajo v najetih prostorih. Hkrati z nadzidavo bodo preuredili del notranjih prostorov, prav tako bodo uredili okolico in poskrbeli za varnejšo pot do vhoda v zdravstveni dom ter za dodatna parkirna mesta.

Ob pripravah na izvedbo te obsežne naložbe pa načrtujejo nakup dodatnih poslovnih prostorov, ki se prodajajo v soseščini in v katere bi lahko kmalu preselili laboratorij za delovanje v času gradnje. Pozneje bi te prostore lahko namenili dejavnosti centra za krepitev zdravja in izvajanju storitev fizioterapije.

Z več dela so tudi prihodki višji

Zadolževanje za izvedbo naložb ne bo potrebno, podčrta direktor Boštjan Pihlar, bo pa potrebno zelo dobro finančno načrtovanje in še eno poslovno zelo uspešno leto, kar si po zdajšnjih kazalcih tudi obetajo. ZD Ljutomer namreč že nekaj let zelo dobro posluje in po tem sodi med najuspešnejše javne zavode, saj ob dobri kadrovski zasedenosti in s krepitvijo specialističnih dejavnosti lahko opravijo več storitev, kar prinaša tudi višje prihodke.

S povečanim obsegom dela se izboljšuje tudi dostopnost storitev za bolnike, predvsem v ambulantah splošne ter otroške oziroma šolske medicine, kajti vsak dobi pomoč še isti dan, ko zanjo zaprosi. Čakalne vrste uspešno obvladujejo tudi v zobozdravstvenih ambulantah, kljub širitvi dejavnosti pa jim tega ne uspe doseči v specialističnih ambulantah. Zaradi možnosti elektronskega naročanja iščejo storitve pri njih bolniki iz celotne Slovenije, kar kaže na veliko razsežnost problema čakalnih dob.