Pod rušo že 60 sorodnikov

Ubili še 10 družinskih članov vodje Hamasa

G.G./STA
25. 6. 2024, 15.02
Posodobljeno: 25. 6. 2024, 15.06
Deli članek:

V izraelskem napadu na Gazo je bilo danes ubitih deset družinskih članov vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije, je sporočila palestinska civilna zaščita.

Profimedia
Iskanje preživelih v hiši v Gazi, ki pripada sestri Ismaila Hanije.

Izraelska vojska je po lastnih navedbah ponoči napadla borce Hamasa v begunskem taborišču Šati in drugih območjih na severu Gaze. Ti naj bi sodelovali v napadu na Izrael 7. oktobra, med katerim so borci gibanja ubili okoli 1200 ljudi in zajeli približno 250 talcev. "V napadu je umrlo deset ljudi, več pa jih je bilo ranjenih, med njimi tudi Zahr Hanija, sestra vodje političnega biroja Hamasa Ismaila Hanije," je povedal tiskovni predstavnik palestinske civilne zaščite. Aprila so bili v izraelskem zračnem napadu na Gazo ubiti trije sinovi in štirje vnuki Hanije. Kot je takrat dejal prvi mož Hamasa, je bilo sicer od začetka vojne v enklavi ubitih že približno 60 njegovih sorodnikov.

Profimedia
Politični vodja Hamasa Ismail Hanija je na varnem v Dohi v Katarju.

Izraelska vojska je medtem za mrtvega razglasila še enega od nekaj manj kot 120 talcev, ki jih gibanje še vedno zadržuje v Gazi. Šlo naj bi za 39-letnega pripadnika izraelskih sil arabskega porekla Mohameda Al Atraša, ki je bil 7. oktobra ugrabljen iz kibuca Nahal Oz blizu Gaze, navaja časnik Times of Israel. Ni sicer jasno, koliko talcev v ujetništvu je sploh še živih. Časnik Wall Street Journal je nedavno ob sklicevanju na posrednike v pogajanjih o prekinitvi ognja poročal, da jih je okoli 50. Ocena naj bi delno temeljila na izraelskih obveščevalnih podatkih.