Donald Sutherland

Umrl legendarni hollywodski igralec, ki nikoli ni prejel oskarja

J.V.
20. 6. 2024, 19.45
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 20.12
Deli članek:

Donald Sutherland je veljal za enega najboljših filmskih igralcev, ki nikoli niso bili nominirani za oskarja, a je kljub temu v času dolgoletne kariere prejel kopico nagrad.

Profimedia
Donald Sutherland

Po boju s hudo in dolgotrajno boleznijo je umrl legendarni in večkrat nagrajeni kanadski filmski igralec Donald Sutherland. Bil je star 88 let. Smrt je na omrežju X potrdil njegov sin Kiefer Sutherland. Donald Sutherland je bil znan po svoji šestsetlet let dolgi karieri v Hollywoodu, kjer je zaigral v filmihskih klasikah, kot so "MASH", "Animal House" in "Don't Look Now".

Na filmskih platnih in televizijskih zaslonih se je Donald Sutherland pojavljal od konca 60. let minulega stoletja, v zadnjem obdobju pa je gledalcem najbolj ostal v spominu z vlogo predsednika Snowa v filmih Igre lakote. Sutherland se je pojavil v več kot 190 filmih in televizijskih serijah, v 70. letih prejšnjega stoletja pa je bil dejaven tudi med aktivisti, ki so nasprotovali ameriški vojni v Vietnamu, spominja Guardian.

Veljal je za enega najboljših filmskih igralcev, ki nikoli niso bili nominirani za oskarja, a je kljub temu v času dolgoletne kariere prejel kopico nagrad. Po igralski poti sta mu sledila sinova Kiefer in Rossif, krajši čas pa tudi Angus, ki je sicer filmski producent. Skupno je imel pet otrok, igralka pa je tudi njegova vnukinja Sarah Sutherland.