Gori skladišče

Video in foto: V bližini Zagreba izbruhnil velik požar. "Bojimo se ekološke katastrofe"

D.K.
19. 6. 2024, 20.53
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 22.08
Deli članek:

Danes okoli 19.00 je skladišču komunalnega podjetja Eko flor v Zaprešiću izbruhnil požar. Na terenu so številni gasilci. Prebivalce pa so pozvali, naj zaprejo okna in ostanjo v zaprtih prostorih.

X Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH
Zagorelo je okoli 19.00

Gasilci so za Jutarnji list potrdili, da gori skladišče podjetja Eko Flor na Industrijski ulici v Zaprešiću, kjer se nahajajo večje količine plastičnih odpadkov. V bližini je več hiš. Na terenu so gasilci, policija, uslužbenci regionalnega urada civilne zaščite Zagreb, obveščeni pa so bili vodja štaba civilne zaščite mesta Zaprešić ter inšpektorji za varstvo okolja in požarno zaščito.

Prebivalce Zaprešića in okoliških mest prosijo, da zaradi možnih škodljivih učinkov plinov zaprejo okna in ne odhajajo ven, razen če je to nujno potrebno, ter se ne približujejo kraju dogodka, da lahko operativne sile neovirano delujejo.

Čeprav gašenje poteka že dobri dve uri, imajo gasilci očitno težave pri obvladovanju goreče plastike, poroča Jutarnji poročevalec s kraja dogodka. In zdaj, po dveh urah,  prihajajo nova gasilska vozila. Igrišče je ograjeno kakšnih sto metrov od glavne ceste, a se tudi s te razdalje vidi, da se v zrak še vedno dviga zelo gost črn dim.

60-letni domačin Darko Maleš, ki že skoraj 30 let živi v Zaprešiću, česa takega ne pomni. "Ne vem, kako se je to zgodilo, vendar je grozno! Ko sem videl skozi okno, je bilo čudno. Res, kaj takega se v Zaprešiću še ni zgodilo. Gasilcev je veliko, a tudi dima in strupa je veliko. Vendar je človeško življenje pomembnejše. In bojim se tudi za prebivalce, bomo videli," je dejal za Jutranji list. Z njim strinjal tudi Ante, ki je prav tako dejal, da česa takega še ni doživel. "Bojim se ekološke katastrofe," je pripomnil.

Novinar Televizije Zapad pravi, da je izbruhnilo nekaj zelo vnetljivega in da je največja težava gasilcev to, da v bližini ni hidrantov. Kot je poročal okoli 21.00, je terenu je več kot 200 gasilcev z več kot 40 vozili, pogorišče si je ogledal tudi notranji minister Davor Božinović, ki je dejal, da v požaru gori predvsem plastika. Kmalu bo na kraj prispela ekipa Inštituta za merjenje kakovosti zraka, do takrat pa državljane prosijo, naj se ne izpostavljajo dimu in zapirajo okna svojih stanovanjskih objektov.

V tem trenutku ne vemo, kaj je povzročilo požar. Informacij s terena ni, to bodo ugotovili naknadno. "Saj veste, kako je s požari, veliko dokazov je v požaru uničenih," je odvrnil. Na vprašanje, ali so skladišča plastike varna, saj je to že drugi večji požar plastike v kratkem času po Osijeku, je Božinović dejal, da delajo na tem, da se vse uredi. "Vse službe in inšpektorat to nadzorujejo. In kakšni varnostni mehanizmi so vgrajeni v ta objekt, vam za zdaj ne morem povedati," je odvrnil minister za notranje zadeve.

Zagrebška policija je okoli 22.00 sporočila, da je v obratu podjetja na Industrijski ulici iz neznanega vzroka izbruhnil požar, ki se je razširil na celoten obrat, v času izbruha pa je bilo po prvih informacijah 12 zaposlenih, nihče od njih pa ni bil poškodovan. Občani, ki so v bližini požarišča, pa so za Jutranji list sporočili, da so ostali brez elektrike in plina.

"Trenutno gori na območju mesta Zaprešić. Prebivalce Občine Bistra prosimo, da preventivno zaprejo vrata in okna," pa so kmalu po izbruhu požara zapisali na Facebooku DVD Bistra.