Nemirna Dolenjska

Svetnik Mesojedec ovadil novomeškega župana in direktorico občinske uprave

I. V.
19. 6. 2024, 19.15
Deli članek:

Silvo Mesojedec, novomeški občinski svetnik, izvoljen na listi stranke Konkretno, je v petek sklical novinarsko konferenco, na kateri je pojasnil sodne postopke, v katere so vpleteni on, novomeška občina ter novomeški župan Gregor Macedoni in direktorica občinske uprave Jana Bolta Saje, opozoril pa je tudi na slabšanje razmer v romskem naselju Žabjak.

I. V.
Silvo Mesojedec pravi, da bo v prihodnje deloval kot samostojni svetnik.

V uvodu je povedal, da bo v prihodnje deloval kot samostojni svetnik, saj naj bi stranka, na katere listi je bil izvoljen, razpadla in naj ne bi več delovala. »Tudi prej nisem bil član te skupine in ne poznam nikogar, v občinski svet pa sem prišel po preferenčnih glasovih z 28. mesta na listi,« je pojasnil svojo odločitev.

Potem je spregovoril o dveh podanih kazenskih ovadbah, vezanih na dogajanje v delu Novega mesta, iz katerega prihaja, v Krajevni skupnosti Bučna vas. »Leta je bil govor o športnem igrišču oziroma športno-rekreacijskem centru v Bučni vasi. Zanimalo me je, kaj je s tem, saj sem vedel, da je občina odkupila zemljišče, a se je začelo govoriti o deponiji gradbenega materiala. Ko sem postavil svetniško vprašanje o vrtači, v kateri naj bi zgradili športno igrišče, sem takoj videl, da nekaj ni v redu. Odgovor je bil pomanjkljiv, s prikritimi podatki. Zato je bila podana kazenska ovadba in prijava na Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je zadevo v reševanje odstopila računskemu sodišču in nadzornemu odboru Mestne občine Novo mesto. Sklicali so zbor krajanov, na katerem so ti zelo nasprotovali zasipu vrtače z gradbenim materialom. Izkazalo se je, da gre pri tem za projekt Trajno odlaganje zemeljskega materiala Dolenje Kamence in da sploh ni več govora o športno-rekreacijskem centru. Zadevo je preiskala tudi policija in jo predala tožilstvu,« je o zapletu, ki razburja krajane, povedal Silvo Mesojedec, ki je v naznanilu policiji med drugim zapisal, da obstaja naklep storilcev, ki so poskušali s preslepitvijo občinskemu javnemu podjetju (komunali) omogočiti poceni trajno odlagališče zemljin.

I. V.
Dolina, ki naj bi jo komunala zasipala z zemljino, nastalo pri gradbenih delih.

Župan Gregor Macedoni je na ponedeljkovi novinarski konferenci, na kateri je predstavil aktualne projekte in novosti v občini, na vprašanje Dolenjskega lista, kako komentira omenjene navedbe, pojasnil, da so v Kamencah že dolga leta načrtovane in tudi v prostorskih aktih umeščene športno-rekreativne površine. »Tako kot se gradnja hiše običajno začne z izkopom, je v tem primeru treba izvesti zasip, ker gre za vrtačast teren, ki zahteva izravnavo, da lahko zgradimo ravno športno igrišče. To bo narejeno strokovno, po navodilih geologov, z izkopano kamnino in zemljino z drugih gradbišč, sicer pa tovrstne postopke natančno opredeljuje zakonodaja, ki jo bo izvajalec moral upoštevati,« je dejal in dodal, da sta kamnina in zemljina tudi gradbeni material oziroma posledično gradbeni odpadek. »In to, da bomo trajno tja odpeljali kamne in zemljo, je potemtakem trajno odlaganje gradbenih odpadkov,« je menil. Dejal je še, da so »vse interpretacije, ki si jih je izmislil gospod Silvo Mesojedec, verjetno bolj plod njegovega zavestnega nagajanja oziroma tudi neresnične navedbe, s katerimi poskuša nekomu škodovati, kar pa verjetno ni ravno primerno za občinskega svetnika«.

I. Vidmar
Macedoni trdi, da so »vse interpretacije, ki si jih je izmislil gospod Silvo Mesojedec, verjetno bolj plod njegovega zavestnega nagajanja".

Na novomeški občini dodajajo, da je iz dokumentov, ki jih je Silvo Mesojedec sam predložil na novinarski konferenci, razvidno, da je policija ugotovila, da ni podlage za kazenske ovadbe, kar pomeni, da sta bili ovadbi vloženi neutemeljeno in, kot je povedal župan, očitno z namenom škodljivega ravnanja. »Vlaganje ovadb brez podlage povzroča nepopravljivo škodo,« so opozorili.

Zasebna tožba

»Druga zadeva se tiče mene osebno. Ob gradnji Ljubljanske ceste, ob kateri živim, sem leta 2011, ko občina ni mogla na svoji zemlji zgraditi kolesarske steze v polni širini do krožišča, prostovoljno odstopil svoje asfaltirano dvorišče v zamenjavo za brežino, ki mi sicer nič ne pomeni. Je pa dejstvo, da zdaj del mojega nadstreška štrli na občinsko zemljišče. Predlani sem presenečen prejel dopis občine, da sem uzurpiral njihovo zemljišče. Odgovoril sem, da ni tako, a na svoje pojasnilo nisem dobil nobenega odgovora. Ko so prišli geodeti, da bi postavili mejnike, sem zahteval, da jih postavijo tudi tam, kjer na približno petih kvadratnih metrih poteka cesta na mojem zemljišču. V preteklosti sem dvakrat odstopil zemljišče in nobene logike ni, da bi tudi zdaj kompliciral. Vendar sem zgolj zaradi odnosa župana sprožil postopek, moja odvetnica pa je zahtevala, naj občina postavi robnike na mejo. Občina je odgovorila s sodnim postopkom – občina je tožila mene, jaz sem tožil občino ... in v nogometnem žargonu bi lahko rekel, da vodim s 3:0. Občina je izgubila tožbo proti meni, tudi na višjem sodišču, jaz sem pa svojo tožbo dobil. Občina je na to odgovorila s pritožbo na višje sodišče in na občinski svet uvrstila razlastitev. Pri tem me je najbolj zmotilo, da kot občinski svetnik nisem imel pravice govora in odločanja pri tej točki zaradi konflikta interesov, župan in direktorica občinske uprave pa sta lagala, da bodo, če zmagam, morali rušiti pločnik. S tem sta zavedla svetnike, da so glasovali za razlastitev, čeprav pločnika tam sploh ni. Na občini so spoznali, da sem tako trmast, da ne bom odnehal, tako da imamo danes ob 11. uri zamenjavo kvadratnega metra za kvadratni meter. Sem pa želel na dnevni red seje občinskega sveta uvrstiti točko Odnos občinske uprave do občanov, saj se nekaj podobnega kot meni dogaja ob prenovi Jakčeve ceste, kar je svet obravnaval na isti seji kot moj primer,« je o sporu z občino povedal Mesojedec.

MO Novo mesto
Mesojedec je ovadil tudi direktorico občinske uprave Jano Bolta Saje (desno).

Po njegovih besedah se podobno dogaja pri obnovi Vavpotičeve ceste, kjer naj bi s tem onemogočili Mizarstvu Kovač dostop do poslovnega objekta, obrtnik pa bi se moral zato s sosedi dogovoriti za služnost, da bi sploh lahko prišel do stavbe. Če ne bo dobil služnosti, bo verjetno moral delavnico zapreti, opozarja Mesojedec.

Glede Mesojedčeve osebne zadeve z občino je župan za Dolenjski list pojasnil, da je podobnih primerov, ko občinska cestna infrastruktura posega na zasebno zemljišče oziroma zasebne ureditve posegajo na območje občinskih cest, v Sloveniji veliko, kar je posledica neurejenih premoženjskih razmer v preteklih desetletjih. Tudi novomeška občina tako letno vodi od 50 do 100 postopkov urejanja lastništva. Vse skupaj bi se po njegovem mnenju moralo urediti že ob prenovi Ljubljanske ceste, torej preden je sam prevzel vodenje občine, a se to ni zgodilo. Postopek se je očitno zapletel in vse skupaj je pristalo na sodišču. »Ker gospod Mesojedec ni hotel sprejeti naše poslane ponudbe, smo občinskemu svetu v potrditev dali sklep, da ugotovi javno korist, na podlagi katere se lahko tudi izpelje postopek razlastitve. Upam, da bo vseeno prišlo do kakšnega dogovora,« je povedal.

Silvo Mesojedec se z reševanjem romske problematike ukvarja že vse od svojega vstopa v svet Krajevne skupnosti Bučna vas leta 2002. »Enajst županov je dalo predloge za spremembe zakonov, ki bi pomagale reševati romsko problematiko, vlada pa jih je vse gladko zavrnila in obljubila, da bo do konca leta pripravila svoje predloge, vendar tega ni naredila. Na terenu pa se stanje slabša. Z županom sva v konfliktu zaradi moje kritike Žabjaka, kjer je danes še večji geto in težav še bistveno več. Kličejo me Romi sami, ker se bojijo prihodnosti, a vizije rešitve romske problematike ni. Zato se bom čez teden dni sestal s predsednico države. Kakšen bo izid teh pogovorov, ne vem,« je še povedal Mesojedec.

Primož Lavre
Mesojedec je na konferenci med drugim opozoril na slabšanje razmer v romskem naselju Žabjak.