V Angliji

Video: Policist s službenim vozilom večkrat trčil v pobeglo kravo

D.K.
18. 6. 2024, 09.47
Posodobljeno: 18. 6. 2024, 09.55
Deli članek:

Do incidenta, nad katerim niso bili zgroženi le okoljevarstveniki in ljubitelji živali, ampak tudi številni drugi, je prišlo v majhnem mestu blizu Londona. Tako namestnik načelnika policije kot notranji minister James Cleverly sta dejanje obsodila. Policista pa so suspendirali.

Posnetek zaslona Youtube
Policist z avtomobilom zaustavil pobeglo kravo.

V petek je v stanovanjskem naselju, v mestu Staines-upon-Thames v južni Angliji, policist s službenim avtomobilom na ulici dvakrat zadel mlado kravo, ki je pobegnila lastniku, pri čemer so ga ujele tudi kamere.

Video, ki je zaokrožil po spletu, prikazuje 200 kilogramov težko kravo, ki jo je zadelo vozilo. Ko se zdi, da se žival poskuša postaviti nazaj na noge, se drugič približa avto, nakar krava z glavo in delom telesa leži ujeta pod policijskim vozilom.

Kravo je po dogodku pregledal veterinar in jo ponovno vrnil lastniku. V nedeljo je ta sporočil, da je žival spet "bolje". "10-mesečna plemenska telica Beau Lucy, nima zlomljenih kosti in okreva v hlevu z drugimi teleti, vendar bi lahko še vedno umrla od šoka", pa je dejala žena kmeta, ki mu je pobegnila krava. Posnetek je označila za "grozljiv" in dodala: "Videti je bilo, kot da so jo poskušali ubiti."

"Iskreno povedano, ko sem videla posnetek, sem dejala, da bi moral izgubiti službo. Zdelo se mi je preprosto odvratno, nisem mogla verjeti," je pripomnila. Kate je za medije še povedala, da se je Beau Lucy skupaj z drugimi kravami pasla na dobro ograjenem pašniku. Kot predvideva, je pobegnila tako, da je preplavala reko. "Nisem mogla verjeti, da je končala tam, kjer je." Ob tem je dodala, da "škoda", da policisti niso stopili v stik z njo in njenim partnerjem ali drugimi kmeti ali poklicali veterinarja, da bi uporabil pomirjevalo za Beau Lucy.

Policija: Na prvem mestu je varnost občanov

Policija je v izjavi za javnost zapisala, da je prejela "številne klice občanov, ki so poročali o poškodovanem avtomobilu" in živali, ki teče proti ljudem, poskusi varnega ujetja krave pa so bili neuspešni. Kot so dodali, je bila sprejeta odločitev, da se spuščena žival ustavi "z uporabo policijskega avtomobila", potem ko so policisti "poskusili številne možnosti za varno ujetje krave" v obdobju nekaj ur in so bili "zelo zaskrbljeni zaradi varnosti ljudi".

Glavni inšpektor Sam Adcock je ob tem dejal: "Vem, da je to povzročilo stisko, in rad bi se zahvalil skupnosti za njihovo skrb. "Odločitev za uporabo policijskega avtomobila je bila sprejeta šele po tem, ko druge metode za zaustavitev krave niso uspele. Dejanja, ki so privedla do tega, bodo preiskana, vendar smo ves čas osredotočeni na zagotavljanje varnosti javnosti."

Namestnik načelnika policije Nev Kemp je v nedeljo v uradni izjavi dejal: "Povsem razumem jezo, ki so jo povzročila naša dejanja."

"Ne morem si predstavljati nobenega razumnega razloga za to dejanje," pa je na X izjavil britanski notranji minister James Cleverly, pristojen za policijo. "Zdi se nepotrebno ostro."