Končno konec?

ZDA predstavile osnutek resolucije o koncu spopadov v Gazi

A.S./STA
5. 6. 2024, 20.20
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 20.23
Deli članek:

ZDA so danes članicam Varnostnega sveta ZN poslale osnutek svojega predloga resolucije za potrditev predloga o koncu spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi, o katerem je pred dnevi govoril ameriški predsednik Joe Biden.

Profimedia
ZDA so članicam Varnostnega sveta ZN poslale osnutek predloga resolucije za potrditev konca spopadov med Izraelom in Hamasom.

Nekatere države, kot je Rusija, želijo nekaj več časa za komentarje osnutka, ki je stopil v prvi plan posvetovanj med državami članicami Varnostnega sveta. Francoski in alžirski predlog resolucije sta po navedbah diplomatskih virov za zdaj potisnjena na stranski tir. Osnutek resolucije pozdravlja dogovor, naznanjen 31. maja, in poziva Hamas, naj ga sprejme, nakar se morata obe strani držati dogovorjenega s ciljem trajnega prenehanja sovražnosti. Osnutek tudi izraža neomajno podporo rešitvi dveh držav ter združitvi območja Gaze z Zahodnim bregom.

Kdaj bi lahko glasovali o ameriškem predlogu resolucije, za zdaj ni znano.

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da na predlog gleda pozitivno. Za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa je Bidenov načrt nepopoln.

VS ZN je sicer že konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazan, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

Pred enim tednom pa je Alžirija predlagala osnutek resolucije, ki zahteva prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in Izraelu nalaga, naj takoj ustavi vojaško ofenzivo v Rafi. Resolucija ni prejela podpore ZDA.