Prvi nagovor

Premier Fico po atentatu: "Odpuščam mu"

S.R.
5. 6. 2024, 18.43
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 19.45
Deli članek:

Slovaški premier Robert Fico je v svojem prvem javnem nastopu po poskusu atentata pred tremi tedni dejal, da do napadalca ne čuti »nobenega sovraštva.«

Profimedia
Slovaški premier Robert Fico.

Robert Fico še vedno okreva po napadu sredi maja, ko je vanj med obiskom slovaške vlade v kraju Handlova literat in nekdanji varnostnik Juraj Cintula iz neposredne bližine izstrelil več krogel. Šlo je za prvi poskus atentata na kakšnega od evropskih voditeljev v zadnjih več kot 20 letih. Kot je znano, je Fico napad preživel, a le za las. Zdravniki so se več ur borili za njegovo življenje, šele več dni po dogodku pa je postalo jasno, da Fičevo življenje ni več ogroženo. Okrevanje bo dolgotrajno, so pojasnili zdravniki.

Fico je danes na Facebooku objavil svoj prvi nagovor po napadu, v katerem je dejal, da so z vidika njegovega zdravstvenega stanja posledice napada hude. »Zgodil se bo mali čudež, če se v nekaj tednih vrnem na delovno mesto.« Poudaril je, da se namerava na čelo države vrniti konec junija oziroma na začetku julija in da do napadalca ne čuti »nobenega sovraštva.« »Odpuščam mu,« je dodal. Je pa nekaj kritik uperil v opozicijo, ki jo je obtožil, da razpihuje sovraštvo.

Fica so pred tednom dni po več operacijah v bolnišnici v Banski Bystrici vendarle lahko prepeljali v bolnišnico v Bratislavo. Strelec Cintula medtem na svojo usodo čaka v priporu.