Spominsko obeležje

Foto: Zrasel Prigožinov bronast kip, njegova mama je »strogo nasprotovala vojaški podobi«

S.R.
29. 5. 2024, 19.09
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 19.11
Deli članek:

Ruski upornik, omahljivi pučist, izdajalec in šef danes skorajda pozabljenih ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin ne bo ostal zakopan globoko v zgodovino. V Sankt Peterburgu so mu postavili bronast kip v naravni velikosti.

Profimedia
Bronast kip Jevgenija Prigožina.

Jevgenij Prigožin, prvi mož skupine Wagner, katere člani so zdaj razkropljeni po različnih skupinah plačancev v Rusiji, Ukrajini in tudi Afriki, je svoj večni počitek našel v grobu na pokopališču Porohovsko v Sankt Peterburgu. Tam je končal po smrti v letalski nesreči 23. avgusta 2023. Ta je sledila njegovem pretresljivem junijskemu jurišu proti Moskvi, ko so njegovi vojščaki orožje od Ukrajincev preusmerili proti ruskemu vodstvu. Tako imenovani puč se zaključil, še preden so Wagnerjevci dosegli Moskvo. Prigožin, ki je terjal odhod ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, je stopil na zavoro, potem ko se je po mediaciji beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka z Vladimirjem Putinom pogodil o pogojih svoje predaje. Osupljiv upor, ki je sledil večmesečnemu prerekanju okoli streliva, se je končal, od tistega trenutka pa so bili po mnenju mnogih analitikov Prigožinu šteti dnevi. Na Putinovemu črnemu seznamu grehov izdajalstvo kotira morda celo najvišje. Domneva se, da je bila Prigožinova smrt le sklepno dejanje v tej nekajmesečni sagi. Ruski preiskovalni odbor doslej ni postregel z uradnim vzrokom strmoglavljenja letala. Putin je oktobra 2023 sicer dejal, da so preiskovalci na truplih žrtev našli drobce, ostanke ročne granate.

Profimedia
Spominsko obeležje nad grobom Jevgenija Prigožina.

Kot poroča ruski preiskovalni portal s sedežem v Latviji Meduza, je zdaj na Prigožinovem grobu zraslo granitno spominsko obeležje, ki ga krasijo njegovo ime, datuma njegovega rojstva in smrti ter simbol njegove zasebne paravojaške skupine Wagner. Pred obeležjem stoji njegov bronasti kip v naravni velikosti, pri katerem niso pozabili niti na podrobnost, da je Prigožin ostal brez dela prstanca na levi roki. Prsi mu krasijo tri zvezde, znak, da so ga za junaka razglasili tako Rusija kot tako imenovani ljudski republiki Doneck in Lugansk, okupirani ukrajinski regiji. Kot je za ruski portal Fontanka pojasnil kipar Jaroslav Barkov, je Prigožinova mama »strogo nasprotovala vojaški podobi,« temveč je vztrajala, da ga je treba upodobiti kot »civilista patriota,« ki sta mu duša in srce ječala za Rusijo. Spominsko obeležje naj bi stalo do deset milijonov rubljev (približno 100.000 evrov).
V Kremlju postavitve obeležja še niso komentirali.

Profimedia
Bronast kip Jevgenija Prigožina.

Profimedia
Spominsko obeležje nad grobom Jevgenija Prigožina.