400 potresov

Na Islandiji so morali ponovno bežati pred izbruhom vulkana

A.S./STA
29. 5. 2024, 17.27
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 17.29
Deli članek:

Na polotoku Reykjanes na jugozahodu Islandije je danes znova izbruhnil vulkan, ki je lavo na površje bruhnil kar 50 metrov visoko, je sporočil islandski meteorološki urad. Oblasti so že evakuirale prebivalce mesta Grindavik in obiskovalce kopališča s termalno vodo Modra laguna. To je bil sicer že peti izbruh vulkana na polotoku od decembra.

Icelandic Met Office
Izbruh vulkana na Islandiji. Slika je simbolična.

Meteorološki urad je že pred današnjim izbruhom poročal o "intenzivni potresni dejavnosti" v bližini izbruha. Kot je namreč opozoril v ponedeljek, je tam v zadnjem tednu zabeležil približno 400 potresov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad je prav tako poročal o kopičenju 20 milijonov kubičnih metrov magme pod krajem Svartsengi, kjer se nahaja geotermalna elektrarna, ki 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes oskrbuje z elektriko in vodo. Zaposlene v elektrarni so sicer evakuirali že decembra po prvem izbruhu vulkana na polotoku in sedaj in večinoma deluje na daljavo.

Večino od 4000 prebivalcev ribiškega mesteca Grindavik pa so evakuirali že novembra, a so se nekateri vrnili v svoje domove v manj ogroženih soseskah.