Juraj C.

Atentat na Fica: Kdo je 71-letni strelec, pesnik z dušo morilca?

R.T.
15. 5. 2024, 18.43
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 20.25
Deli članek:

Slovaški mediji so hitro izbrskali nekaj podrobnosti o 71-letnemu osumljencu, ki je danes ustrelil slovaškega premierja Roberta Fica. Slednji se še vedno bori za življenje.

Profimedia
Policijsko vozilo pred stanovanjskim blokom, v katerem prebiva strelec Juraj.

Kot smo že poročali, se je na Slovaškem danes odvila groza. V kraju Handlova, kjer se je v okviru turneje po državi sestala slovaška vlada, so po srečanju odjeknili streli. Ko je namreč slovaški premier pred kulturnim domom pozdravljal privržence, je nekdo vanj izstrelil več strelov. Fica so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, slovaška vlada pa je pozneje sporočila, da je njegovo stanje resno, da se bori za življenje. Čeprav policija uradnih informacij o strelcu še ni podala, so slovaški mediji razmeroma hitro začeli poročati, da je bila pištola, iz katere se je pokadilo, v rokah 71-letnega književnika Juraja C. iz kraja Levice. Pištolo naj bi posedoval legalno.

Slovaška televizija Markiz TV poroča, da gre za ljubitelja umetnosti ter ustanovitelja in nekdaj tudi predsednika literarnega društva Duha iz Levic. Juraj je tudi avtor več pesniških zbirk, podpisal pa se je pod najmanj eno novelo. Kot naj bi se na družabnih omrežjih opisal sam, je pisatelj, pesnik in nergač. V preteklosti naj bi delal tudi kot varnostnik, pri čemer naj bi bil v nekem nakupovalnem središču med delom žrtev napada tudi sam. Portal aktuality.sk poroča, da so uspeli govoriti z njegovim sinom. Ta jim je razkril, da je popolnoma v šoku. Potrdil je tudi, da je njegov oče Juraj pištolo posedoval legalno, a da sam ni imel pojma, da kaj takega načrtuje. Niti približno mu ni jasno zakaj se je to zgodilo.

Za portal pluska.sk je medtem neka Jurajeva znanka dejala, da je čuden in da že več let ne sodeluje več z literarnim klubom. Pred petimi ali šestimi leti naj bi se na kratko preizkusil tudi v politiki, nato pa naj bi ga bilo mogoče redno videvati na protivladnih protestih. Od leta 2015 naj bi bil tudi član društva slovaških pisateljev. »Smrti sem predlagal, da se spopadeva, a je ona… zajokala. Da je ne cenim, da je ne spoštujem. Da je nimam rad,« naj bi Juraj zapisal v eni od svojih pesmi, v kateri naj bi nato nadaljeval: »Pogosto sem čakal, se slekel, odišavil, nazdravil svoji smrti. Nikoli ni prišla.«