Vojna na Bližnjem Vzhodu

Kristjani iz vsega sveta letos prihajajo v Međugorje – v Sveto deželo ne moremo!

A. M.
22. 4. 2024, 20.54
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 20.59
Deli članek:

Zaradi vojne v Sveti deželi bo letos precejšnje število katoliških romarjev prišlo v Medžugorje, kjer pričakujejo rekorden obisk, kar je povezano tudi z vzpostavitvijo več letalskih povezav iz Mostarja v Italijo.

Profimedia
Međugorje je tudi med Slovenci izjemno priljubljen romarski kraj.

Zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu število romarjev iz ZDA in Latinske Amerike, ki prihajajo v bosansko Međugorje, narašča.
Zaradi vojne v Sveti deželi bo letos precejšnje število katoliških romarjev prromalo raje v Medžugorje, kjer pričakujejo rekorden obisk. Slednje je povezano tudi z vzpostavitvijo več letalskih povezav iz Mostarja v Italijo, ki je romarskemu kraju najbližje stičišče svetovnih letov.

"Del romarjev, ki naj bi potovali v Sveto deželo, zdaj prihaja v Međugorje," je za Hino povedal podpredsednik društva Sveta dežela in turistični delavec Davor Ljubić. Po njegovih besedah gre predvsem za romarje iz ZDA in Latinske Amerike, ki so nameravali obiskati Izrael in Palestino, a zaradi vojne to od oktobra lani ni mogoče.

Namesto obiskov krajev v sveti deželi so ameriški organizatorji potovanj namreč romarje aktivno usmerjali v evropske destinacije, vključno z Međugorjem. "Na žalost se vojna v Sveti deželi nadaljuje, zato veliko število vernikov iz čezmorskih držav, ki so načrtovali romanje, zdaj spreminja svoje cilje," je dodal Ljubić.

K vsemu skupaj prispevajo tudi nove neposredne letalske povezave z Dubrovnikom in povezava Mostarja s tremi velikimi italijanskimi mesti. "Pričakovanje za letos je, da bo preseglo rekordno predpandemično leto 2019," je dodala tudi podpredsednica društva Sveta Zemlja.

Medžugorje je svetovno znano romarsko središče zaradi trditev šestih vidcev, da se jim je tam junija 1981 prikazala Mati Marija. Sveti sedež do romarkega kraja še ni zavzel uradnega stališča v smislu priznavanja svetega dogodka, je pa imenoval posebnega vizitatorja in odobril romanja v Međugorje kot uradno krščansko pot.