Samsung v Teksasu

Ameriška vlada z večmilijardno podporo južnokorejskemu tehnološkemu gigantu

J.V./STA
15. 4. 2024, 12.45
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 12.49
Deli članek:

Ameriška vlada je danes objavila, da bo južnokorejskemu tehnološkemu velikanu Samsung za razširitev njegove tovarne čipov v Teksasu dodelila 6,4 milijarde dolarjev (šest milijard evrov). Subvencija je del širših prizadevanj Washingtona za vrnitev najsodobnejše proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

Profimedia
Samsung, ki bo subvencijo namenil za razširitev svoje tovarne v Teksasu, ki se gradi od leta 2022, načrtuje proizvodnjo dvonanometrskih čipov.

Največje svetovno gospodarstvo namreč ne bi rado zaostalo v tekmi za razvoj čipov, ki poganjajo sisteme umetne inteligence. Samsung, ki bo subvencijo namenil za razširitev svoje tovarne v Teksasu, ki se gradi od leta 2022, načrtuje proizvodnjo dvonanometrskih čipov. Takšno tehnologijo je trenutno moč najti izključno v Aziji, predvsem na Tajvanu pri tamkajšnjem tehnološkem velikanu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Zaradi geopolitičnih napetosti v povezavi s Tajvanom Zahod skrbi dobava visokotehnoloških čipov za pametne telefone in druge naprave. Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta 2022 podpisal zakon o čipih, ki zagotavlja 39 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za spodbujanje proizvajalcev h gradnji obratov v ZDA. Ameriški proizvajalec čipov Intel je prejel 8,5 milijarde dolarjev, TSMC pa 6,6 milijarde dolarjev.