Vroče na Bližnjem vzhodu

Vsi pozivajo k zadržanosti, a kaj si v resnici želi Izrael?

S.R./STA
14. 4. 2024, 16.30
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 21.19
Deli članek:

Po nočni drami na Bližnjem vzhodu je danes vsaj tekom dneva v ospredju diplomacija, a zaenkrat nihče ne ve, kaj trenutno snujejo v Izraelu oziroma ali je na vidiku njihov povračilni udarec na maščevanje Irana, ki je bilo samo po sebi povračilni udarec za dejanja Izraela.

Profimedia
Ena od iranskih raket, ki so jo prestregli na poti proti Izraelu in ki je pristala v Iraku.

Vrata do večjega oboroženega konflikta neposredno med Izraelom in Iranom so še vedno na stežaj odprta. Oči so po iranskem nočnem napadu z več sto droni, manevrirnimi izstrelki in balističnimi raketami, uprte v Izrael. Napad sicer ni povzročil pretirane škode, saj je Izraelu skupaj z zavezniki, kot so ZDA, Združeno kraljestvo in Francija, pa tudi nekaterimi drugimi deležniki v regiji, kot je Jordanija, uspelo veliko večino izstrelkov prestreči. Iran je sicer hitro po napadu, v resnici že med njim, stopil na zavoro. Mednarodni javnosti so sporočili, da je to to, da so storili, kar so morali, in da si ne želijo vojne, zato naj se ZDA ne vmešavajo. Žogica je v rokah Izraela, pri čemer je zdaj bistveno, kaj si v resnici želijo. Če je njihov cilj širši konflikt, ki bo odtegnil pozornost z Gaze in v katerega bodo primorane vstopiti Združene države, potem gre pričakovati njihov odgovor v obliki napadov na tarče v Iranu. Iranske oblasti so resda naznanile, da je zanje zadeva zaključena, a so v Izraelu danes poudarili, da "kampanje še ni konec." 

V Izraelu se je danes sestal vojni kabinet, v katerem sodelujejo vsi pomembnejši akterji v državi. Glede na prva sporočila iz srečanja Izrael ne bo ostal samo pri grožnjah. Kot je po srečanju poročala tiskovna agencija Reuters, so vsi člani kabineta naklonjeni povračilnim ukrepom, a ne soglašajo tako glede časovnice kot obsega napada na Iran.

Iz Bele hiše so danes sporočili, da je predsednik Joe Biden izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja opozoril, da ZDA ne bodo sodelovale v kakršni koli protiofenzivi zoper Iran, če bi se Izrael odločil za maščevanje oziroma povračilne ukrepe. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je medtem za ABC dejal, da bodo ZDA Izraelu še naprej pomagale pri obrambi, a da si vojne ne želijo.

Iran klical na zagovor veleposlanike

Iransko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na zagovor nemškega, francoskega in britanskega veleposlanika v Teheranu zaradi odzivov na napad. Na iranskem zunanjem ministrstvu so Nemčijo, Francijo in Združeno kraljestvo obtožili dvojnih meril, saj so v začetku meseca nasprotovale izjavi Varnostnega sveta ZN glede napada na iranski konzulat v Siriji, ki je sprožil ta povračilni ukrep. Izjava, ki jo je pripravila Rusija, bi obsodila izraelski napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila, v katerem sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Kot je danes poročala iranska tiskovna agencija Irna, so veleposlanike teh držav na ministrstvo na zagovor poklicali "zaradi neodgovornih stališč nekaterih visokih uradnikov teh držav glede odziva Irana na dejanja sionističnega režima proti državljanom in interesom naše države". Vse tri države so ostro obsodile sobotni napad Irana na Izrael, opozorile pa so tudi na morebitno destabilizacijo celotne regije.

Profimedia
Nebo nad Tel Avivom.

K zadržanosti je vse vpletene strani danes pozvala tudi Rusija. Izrazila je zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu in obtožila zahodne sile, da se niso odzvale na napad na iranski konzulat v Damasku.

"Vse strani, vpletene v konflikt, pozivamo k zadržanosti," so med drugim sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Obenem so pozvali k političnim in diplomatskim prizadevanjem za rešitev problemov s pomočjo "konstruktivno mislečih mednarodnih akterjev".

Vse strani so k zadržanosti danes pozvali tudi iz zveze Nato. Nočni napad Irana na Izrael so obsodili kot stopnjevanje regionalnih nemirov in dodali, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov. "Ključnega pomena je, da konflikt na Bližnjem vzhodu ne uide izpod nadzora," je še dejala tiskovna predstavnica zveze.

Papež Frančišek je danes medtem pozval proti vrtincu nasilja in posvaril pred morebitno regionalno eskalacijo konflikta.

"Nujno pozivam k ustavitvi vseh dejanj, ki bi lahko spodbudila vrtinec nasilja, zaradi katerega obstaja nevarnost, da se Bližnji vzhod znajde v še večjem konfliktu," je dejal papež po tradicionalni nedeljski molitvi na Trgu svetega Petra v Vatikanu.