Pokol v Sydneyju

Klavca v nakupovalnem središču ubila policistka

M.G./STA
13. 4. 2024, 12.14
Posodobljeno: 13. 4. 2024, 15.56
Deli članek:

Situacija v nakupovalnem centru v Sydneyju je pod nadzorom. Epilog pa tragičen: napadalec je ubil najmanj šest ljudi, še več pa ranil, preden ga je s strelnim orožjem ubila in zaustavila policistka. Napadalec naj bi deloval sam.

X, Baba BanarasTM (@RealBababanaras)
Slika osumljenca z nožem v roki, ki so jo posnele varnostne kamere. Po poročanjih očividcev je žrtve izbiral naključno. Napadalca je ustavila in ubila policistka.

Pred nekaj urami smo pisali o dogajanju v nakupovalnem središču v Sydneyu, sedaj pa je situacija že pod nadzorom, znanih je tudi več podrobnosti. Po zadnjih podatkih je število smrtnih žrtev naraslo na šest.

Motiv za napad za zdaj ni znan, je pa policija medtem identificirala napadalca, in sicer naj bi šlo za 40 let starega moškega, ki je policiji znan. "Čakamo še na potrditev identifikacije. Če gre za to osebo, potem ni strahu, da bi šlo za teroristični napad," je po poročanju STA na novinarski konferenci dejala tiskovna predstavnica policije Novega Južnega Walesa Karen Webb. Sporočila je še, da so na kraju napada umrle štiri ženske, tam je umrl tudi moški. Še ena ženska je pozneje umrla v bolnišnici, in sicer mama devetmesečnega dojenčka, ki je prav tako utrpel poškodbe in je prestal operacijo. Skupno je v bolnišnicah pristalo osem ranjenih.

Policija je v nakupovalno središče Westfield Bondi Junction v bližini znane plaže Bondi pohitela, potem ko so dobili prijavo, da je bilo več ljudi zabodenih z nožem. Na posnetkih z družbenih omrežij je videti, kako ljudje zapuščajo poslopje ter reševalna vozila pred vrati. V nakupovalnem središču naj bi bilo v času napada več sto ljudi.

Avstralski premier Antony Albanese je dejal, da je grozljivi dogodek povsem nerazumljiv. Žrtvam in njihovim svojcem je izrazil sočutje. Tovrstni napadi so sicer v Avstraliji redki, navaja AFP. Novembra 2018 je z nožem oborožen moški na ulici v Melbournu ubil enega človeka in dva ranil, nato pa ga je policija ustrelila. Odgovornost za zločin je prevzela skrajna skupina Islamska država.