Mučenje živali

Foto: Kmetica že 13 let spi na umazanem seniku, zanemarjeni konji pa v gnoju

D.K.
9. 4. 2024, 12.18
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 12.31
Deli članek:

Še ena žalostna zgodba o zanemarjenih konjih prihaja tokrat iz Avstrije, kjer v oči bode tudi dejstvo, da mora lastnica živali pri svojih 75 letih očitno spati na umazanem seniku. Organizacija za zaščito živali Pfotenhilfe se zdaj na vse pretege trudi, da bi se pristojni končno prebudili.

Tierschutzhof Pfotenhilfe
Razmere so katastrofalne tudi v hlevu.

Skrb vzbujajoč primer zanemarjanja lastnih konj na območju Mühlviertla v Zgornji Avstriji je znan že 13 let, vendar do pred kratkim ni nihče ukrepal. Organizacija za zaščito živali Pfotenhilfe se zdaj zavzema za končno aktiviranje oblasti, potem ko so odkrili šokantna stanja pri konjih, vključno z nezdravljenimi poškodbami, bolečimi vnetji in neustrezno nego.

Omenjena organizacija je bila namreč nedavno obveščena o zanemarjenih konjih, ki živijo v katastrofalnih razmerah v vasi Sarleinsbach v Mühlviertlu. Kmalu zatem, ko so prejeli prijavo, si je njihova strokovna sodelavka ogledala popolnoma zanemarjeno kmetijo in izdala šokantno poročilo.

"Nekateri konji imajo nezdravljene poškodbe ter zelo boleča vnetja in bolezni kopit, stojijo v kupe iztrebkov in jezerca gnoja in v glavnem dobijo za jest raztrgane silažne bale, katerih plastični deli ležijo naokoli v krmi. Umazana voda iz kupa teče v potok, iz katerega konji celo pijejo,"  med drugim piše v njenem zapisu. 

Tierschutzhof Pfotenhilfe
Nekateri konji imajo nezdravljene poškodbe ter zelo boleča vnetja in bolezni kopit.

Približno 75-letna lastnica, ki spi na seniku svoje kmetije, ki je polna smeti, nikakor ne more skrbeti za trenutnih 15 konj, predvsem pa zaradi akutnih bolečin nujno potrebujejo veterinarsko oskrbo, je dodala.

Zanemarjenje kobile breje. mačke z gripo

Poleg tega se je izkazalo, da je deset kobil visoko brejih, na kmetiji pa so prisotne tudi mačke, obolele za mačjo gripo. Tudi razmere v hlevu in na pašnikih so slabe, zato je združenje Pfotenhilfe uradu varuha človekovih pravic za zaščito živali minulo sredo poslalo šokantno poročilo s fotografijami, v katerem so opisali nujnost primera in takojšnjo akutno veterinarsko obravnavo. Že naslednji dan so bili na kraju uradni veterinarji, v petek pa sta bila imenovana specialist za konje in kovač, ki sta živali oskrbela. V torek sledi še en uradni nadzor.

Tierschutzhof Pfotenhilfe
Plastična folija leži povsod.

"Veseli smo za konje, vendar je treba nujno odpraviti tudi vplive na okolje in podrobneje preučiti katastrofalne življenjske razmere lastnice. Na koncu pristojnim ne bo preostalo drugega, kot da zaprejo to škandalozno konjerejo kar se da hitro. Od okolice smo izvedeli, da je primer znan že 13 let! Pristojni se morajo končno resno lotiti zaščite živali, ne moreš vedno gledati stran, dokler ni prepozno in ne postane javni škandal," v jezi pove vodja Pfotenhilfe Johanna Stadler.

Tierschutzhof Pfotenhilfe
Nekateri konji imajo nezdravljene poškodbe ter zelo boleča vnetja in bolezni kopit.

Tierschutzhof Pfotenhilfe
Folija od bal leži naokoli v krmi.