Izognimo se paničnim reakcijam

Na šolah zaradi grožnje preventivni ukrepi, minister staršem, ki so v dvomih priporoča pogovor s šolo

D.K.
9. 4. 2024, 12.11
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 14.47
Deli članek:

Policija je po grožnji na spletu, da bomo tudi v Sloveniji priča napadu na šoli, že včeraj poskušala pomiriti prebivalstvo. Poudarili so, da razloga za paniko ni, a da je preventiva seveda koristna. S tem povezano paniko je na današnji novinarski konferenci naslovil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Na dogajanje pa se odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Jure Klobčar
Darjo Felda

Kot smo že poročali, je bila med komentarji na enem od spletnih portalov objavljena grožnja, da se bo v sredo tudi na eni od slovenskih šol zgodilo enako kot na Finskem, kjer je 12-letni učenec streljal na vrstnike. Posledično so nekatere šole sprejele določene preventivne ukrepe, k preventivnem ravnanju pa je pozvala tudi policija. Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak je denimo na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil, da razlogov za paniko ni, so pa šole opozorili, naj bodo na dogajanje pozorne. Nekatere šole so o tem obvestile starše, posledično pa je na družabnih omrežjih nastala drama.

Šole sledile pozivu policije in napovedujejo različne previdnostne ukrepe

Nekatere šole so ob tem sprejele določene ukrepe. Iz Mestne občine Ljubljana so denimo šole obvestili, da bodo do petka med 7. in 17. uro na vseh osnovnih šolah dodatno varovanje zagotovili z varnostnikom. Župan Janković je na današnji novinarski konferenci to potrdil. Poudaril je, da je »vedno treba biti previden, je pa že policija poudarila, da kakšnih incidentov ne pričakuje.« Pojasnil je, da so 40 šolam zagotovili varnostnike, pri čemer so jih imele nekatere že pred to odločitvijo občine. Župan je ponovil priporočila, ki jih je policija podala staršem, da naj do denimo pozorni na obnašanje svojih otrok. "Ravnateljem smo sporočili, naj bodo previdni, ostali pa naj se pomirijo," je dejal po poročanju portala N1. Izrazil je tudi upanje, da bo policija avtorja grožnje odkrila in primerno kaznovala, saj da gre za "sprevrženo dejanje in norčevanje." To, da moraš šole, ki bi morale biti varno okolje, kjer otroci ustvarjajo prijateljstva, varovati z varnostnikom, pa je označil za "tragedijo".

Vodstvo ene od ljubljanskih osnovnih šol je starše že v ponedeljek zvečer tako obvestilo, da bo pri vhodu šole dodatno prisoten varnostnik, in sicer od danes do petka od 7. do 17. ure, je razvidno iz sporočila, ki ga je pridobila STA. Vodstvo šole je policijo zaprosilo, naj jim svetuje glede ravnanja in ukrepanja. Danes so staršem po elektronski pošti poslali odgovor policije. S policije so jim sporočili, da so zaradi grožnje v skladu s kadrovskimi zmogljivostmi povečali število obhodov policistov v okolici objektov šol. Obhode izvajajo tako uniformirani policisti kot policisti v civilnih oblačilih.

Ena od osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji pa je v sporočilu staršem, ki ga je pridobila STA, zapisala, da bo v sredo na šoli organiziran poostren nadzor dežurnih učiteljev. "Vsa vhodna vrata v šolo bodo po začetku pouka zaklenjena, na vratih bo napisana telefonska številka, kamor pokličete, če kaj potrebujete," so staršem sporočili predstavniki šole. Učenci v tej šoli sredo ne bodo opravljali dežurstva. Šolo in njeno okolico bo nadzorovala tudi policija. "Prosimo vas, da ta dan ne vstopate v šolo, če ni nujno potrebno. V primeru, da morate nujno vstopiti, bo na vratih napisana telefonska številka, kamor pokličete, da vam vrata odklenemo," so navedli.

Iz ene od osnovnih šol na Dolenjskem pa so starše v ponedeljek zvečer obvestili, da so policiji podali prošnjo, naj v sredo varuje vse enote šole. Ta bo tako izvajala nadzor v okolicah enot šole.

Kot je še razvidno iz sporočila, ki ga je pridobila STA, bodo v enotah te šole v sredo odprti samo glavni vhodi, strokovni delavci pa bodo izvajali poostren nadzor nad vstopom v šolo.

Odzval se je tudi minister Felda

Na opozorila o potencialni grožnji z ekstremnim nasiljem v šolah na območju Slovenije se je danes odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je med drugim dejal, da bili na ministrstvu včeraj s strani nekaterih ravnateljev obveščeni o policijskih obvestilih o potencialni grožnji. Po tem so šolam poslali obvestilo o grožnji, prav tako pa nasvete za njihovo prihodnje ravnanje. Kot je poudaril, je ob tem “pomembno, da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno ter se izogibamo paničnim reakcijam, ki bi pri otrocih in mladostnikih morda na ta način poglobile stiske".

“Slovenski učitelji in učiteljice oziroma strokovni delavci vsak dan skrbijo za to, da je šolsko okolje vsak dan varno. V teh dneh je pomembno predvsem to, da med sabo komuniciramo in smo pozorni na morebitne stiske in strahove vseh v vzgojno-izobraževalnih zavodih,” je dejal. 

Na novinarsko vprašanje, kaj priporoča staršem, ki oklevajo, ali naj otroke jutri pošljejo v šolo, je odgovoril, da naj se starši pogovorijo s šolo in se sami prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost. Po njegovih besedah je pomembno vzdrževati komunikacijo med starši in otroki ter med starši in vodstvom šol. Pogovori pa morajo biti odkriti, saj le na ta način od otroka izvemo, kdaj je v stisku. Felda pa je tudi omenil, da “absolutne varnosti nikoli ni". Ob tem pa je izpostavil, da so tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah majhna, vendarle pa je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti.

Minister je tudi pojasnil, da so protokoli izdelani in natančno opisani v sodelovanju s policijo, a da je odločitev, kako ravnati, avtonomna odločitev posameznega ravnatelja oziroma ravnateljice. “Priporočam pa, da sodelujejo z lokalno policijo,” je dodal.

Lara Romih: Panika ne bo rešila ničesar

"Panika ne bo rešila ničesar, to je nepotrebna situacija. Starši bi morali ostati mirni, z mirom bodo prenašali to na otroka. Če bodo oni okrog tega resnično reagirali panično, se bo to preneslo na otroke, to ne pomaga nikomur. Naša odgovornost ali pa vsaj soodgovornost pa je, da pogledamo, kaj otroci nosijo v šolo, tudi veliki otroci, ne samo majhni," je za Televizijo Slovenija o dogajanju povedala predsednica Zveze aktivov svetov staršev Lara Romih.