Umrlo sedem ljudi

Izraelska vojska priznala: Humanitarca smo zamenjali za borca Hamasa

S.R.
5. 4. 2024, 20.23
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 20.46
Deli članek:

Izraelska vojska je v primeru napada na humanitarni konvoj, v katerem je umrlo sedem pripadnikov humanitarne organizacije, priznala napako in odpustila dva časnika. Ali bo za dejanje odgovarjal še kdo višje na verigi odločanja, pa bo pokazal čas. Poraja se tudi vprašanje, koliko je še tovrstnih »napak.«

Profimedia
Med žrtvami izraelskega napada je tudi poljski humanitarni delavec.

Izraelska vojska je danes po zaključeni preiskavi napada na delavce nevladne organizacije World Central Kitchen (WCK), v katerem je življenje izgubilo sedem humanitarcev, poleg Palestincev tudi tuji državljani, sporočila, da so enega od humanitarnih delavcev zamenjali za borca Hamasa. Konvoj je v ponedeljek ob uskladitvi z izraelsko vojsko v skladišče v kraju Deir al Balah dostavil več kot sto ton humanitarne pomoči, ki je v Gazo prispela po morju. Kot smo že poročali, so skladišče nato zapustila štiri vozila. Tri so se začela pomikati proti jugu, ko so jih izraelske sile drugo za drugim raketirale. Incident je po svetu sprožil val ogorčenja, obsodili pa so na tudi najtesnejši zavezniki Izraela, vključno z ZDA.

V izraelski vojski so danes sporočili še, da sta dva višja častnika iz enote, ki je izvedla napad, odpustili, še nekaj pa jih bo prejelo uradno opozorilo. Preiskava je po njihovih navedbah razkrila, da je bil napad posledica večjih napak v procesu odločanja in kršitev protokola. »Tisti, ki so napad odobrili, so bili prepričani, da ciljajo oborožene borce Hamasa in ne uslužbencev WCK,« so navedli v izraelski vojski. »Napad na humanitarni konvoj je velika napaka,« so priznali in navedli, da je do tega prišlo zaradi napačne identifikacije, napačnih odločitev ter drugih kršitev predpisov in ukazov. Kot je po poročanju STA potrdil Joav Har Even, upokojeni izraelski general, ki vodi preiskavo incidenta, je napadu botrovala slaba komunikacija med vojaki, saj je WCK pred tem posredovala vse potrebne informacije glede konvoja. Dodal je, da so bila napadena vozila označena z velikimi logotipi WCK, ki pa jih kamere dronov v temi niso opazile. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer na začetku tedna priznal, da so v »nenamernem« izraelskem napadu umrli »nedolžni ljudje,« a je ob tem dodal, da se to »pač dogaja v vojni.«

Mednarodna javnost medtem vse glasneje poziva k izvedbi neodvisne preiskave. Da mora zadevo preiskati neodvisna komisija, zahtevajo tudi v WCK. Izvršna direktorica organizacije Erin Gore je ob tem navedla, da jim opravičila za to grozovito dejanje, zaradi katerega so umrli njihovih sodelavci, ne nudijo veliko utehe. Enako velja za svojce žrtev. Da mora Izrael za napade na osebe, ki sodelujejo v zagotavljanju humanitarne pomoči, odgovarjati, so danes pozvali v Svetu Združenih narodov za človekove pravice, kjer so navedli, da se tovrstni napadi štejejo za vojne zločine.

Na odgovor, ali bo Izrael zdaj v Gazi vendarle nekoliko stopil na zavoro, bo treba še počakati. Netanjahu je po včerajšnjem telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom danes naznanil, da Izrael odpira dva nova humanitarna koridorja v Gazo, čemur so se doslej vestno upirali. A to prebivalcem Gaze nudi kaj malo utehe, morija se nadaljuje, palestinski civilisti pa še naprej umirajo. Obenem se odpira vprašanje, kako pogoste so te »napake,« a se zanje nikoli ne izve, ker ne umrejo tuji humanitarni delavci, temveč palestinski civilisti.