Sedem mrtvih

Izraelske sile v Gazi ubile tuje humanitarne delavce, ki prebivalstvu razdeljujejo hrano

S.R.
2. 4. 2024, 07.17
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 09.07
Deli članek:

V izraelskem zračnem napadu na Gazo je včeraj umrlo sedem članov nevladne humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK). Med smrtnimi žrtvami so državljani Poljske, Avstralije in Združenega kraljestva, več Palestincev in humanitarni delavec z dvojnim državljanstvom Kanade in ZDA.

Profimedia
Uničeno vozilo, v katerem so se nahajali humanitarni delavci.

Na spletu so se že pojavili posnetki tako samega napada kot posledic, torej trupel humanitarnih delavcev. Izraelske sile (IDF) naj bi raketirale vozilo, s katerim so se pripadniki organizacije WCK peljali po cesti v bližini kraja Deir al-Balah. O dogodku so prvi poročali v medijskem središču Hamasa. V Hamasu so v izjavi za javnost navedli, da želi Izrael z napadom »terorizirati« delavce mednarodnih humanitarnih organizacij in jih odvrniti od tega, da bi upravljali svoje delo.

»Seznanjeni smo s poročili, da so bili v napadu IDF ubiti člani World Central Kitchen, ki so pomagali pri oskrbi s humanitarno pomočjo v Gazi. To je tragedija. Humanitarni delavci in civilisti nikoli ne bi smeli biti tarča. Nikoli,« so se v izjavi za javnost odzvali v organizaciji WCK. V organizaciji, ki jo je leta 2010 po potresu na Haitiju ustanovil kuhar Jose Andres, so nedavno navedli, da so v Gazi v 175 dneh razdelili več kot 42 milijonov obrokov. Njeni delavci so v zadnjem desetletju pomagali na številnih območjih, ki so jih prizadele naravne nesreče. Hrano razdeljujejo tudi migrantom na meji med Mehiko in ZDA ter v Ukrajini. Po tragediji se je oglasil tudi Andres, ki je potrdil, da je organizacija »v napadu izraelske vojske v Gazi izgubila več svojih bratov in sester.«

Kot so pozneje pojasnili v organizaciji, so izraelske sile raketirale konvoj oziroma dve oklepni vozili, na katerih je bil jasno viden logotip WCK. Vozili sta se vračali iz skladišča v kraju Deir al-Balah, kamor sta odpeljali hrano, ki je v Gazo prispela po morju. Pri WCK so dodali še, da so se o premikih konvoja predhodno uskladili z izraelsko vojsko, da je bila torej ta o gibanju vozil obveščena. 

Profimedia
Na strehi je viden logotip organizacije WCK.

V izraelski vojski so medtem dejali le, da izvajajo temeljito preiskavo vseh okoliščin tega »tragičnega incidenta.« Dodali so še, da si »močno prizadevajo za zagotovitev varne dostave humanitarne pomoči ter da tesno sodelujejo z WCK v njihovih pomembnih prizadevanjih za zagotovitev hrane in humanitarne pomoči prebivalcem Gaze.«

Da je v napadu umrla avstralska državljanka in humanitarna delavka Lalzawmi "Zomi" Frankcom, je že potrdil avstralski premier Anthony Albanese. »To je človeška tragedija, ki se nikoli ne bi smela zgoditi. To je popolnoma nesprejemljivo,« je še dejal in dodal, da bodo od Izraela terjali, da odgovorni za to dejanje zanj tudi odgovarjajo.

Profimedia
Potne listine ubitih humanitarnih delavcev.