Sodba ni pravnomočna

Zoran je padel v McDonald'su in si zlomil gleženj. Plačati mu morajo 20.000 evrov

D.K.
3. 4. 2024, 12.31
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 12.33
Deli članek:

V eni od McDonald'sovih restavracij na Hrvaškem se je tamkajšnjemu hišniku Zoranu pripetila neljuba nezgoda, zaradi katere zdaj od podjetja terja odškodnino.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot izhaja iz sodbe tega tedna, je hišnik v zagrebškem McDonald'su na lestvi čistil prezračevalno odprtino v gostinskem prostoru, pri čemer se je zlomila aluminijasta lestev.

"Splezal sem po lestvi in ​​nameraval odstraniti pokrov iz prezračevalne odprtine, a se je lestev zlomila, tako da sem padel z višine približno poldrugega metra, torej s tretje ali četrte stopnice lestve. Pri padcu sem pristal na desni nogi," je dogajanje povzel Zoran.

Pri padcu je "imel obtolčen hrbet, desno koleno in tudi desni gleženj, zaradi naknadno ugotovljenega zloma gleženjske kosti pa so ga zdravili konzervativno z imobilizacijo, nato pa med bolnišničnim zdravljenjem še operativno".

Tožena družba Globalna hrana, ki je nosilec franšize in upravlja verigo McDonald's na Hrvaškem, opozarja, da bi se moral Zoran pred začetkom del na lestvi prepričati, v kakšnem stanju je lestev in upoštevati navodila proizvajalca, ki so navedena na lestvi.

"V navodilih je tudi zapisano, da je največja nosilnost lestve 150 kilogramov. Hišnik bi moral prebrati navodila in po ugotovitvi maksimalne nosilnosti obvestiti delodajalca, da zaradi lastnih proporcev dela ne more opravljati varno," poudarjajo v Globalu food.

Zoran je namreč močnejše postave in tehta dobrih 100 kilogramov. Vendar je sodnica to trditev zavrnila kot popolnoma neutemeljeno. "Podjetje je poznalo nosilnost lestve, zato če je menilo, da hišnik zaradi svojih proporcev ne more opravljati del na tej lestvi, tega od njega ne bi smelo zahtevati, kar pomeni, da bi se podjetje lahko izognilo škodljivim posledicam", je zaključila sodnica.

Zoranu so prisodili odškodnino v višini 15.000 evrov in stroške postopka v višini 4600 evrov. Ker se na te zneske obračunavajo tudi obresti, bi skupni znesek lahko presegel 20.000 evrov. Vendar sodba še ni pravnomočna, poroča Danica.hr.