Star skoraj 115 let

Umrl je najstarejši moški na svetu

A. M.
3. 4. 2024, 12.28
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 12.28
Deli članek:

Venezuelec Juan Vicente Perez Mora je za seboj pustil 11 otrok, 41 vnukov, 18 pravnukov in 12 prapravnukov.

Facebook / Juan Vicente Perez Mora
Juan Vicente Perez Mora je videl skoraj 115 let razvoja sveta.

Najstarejši človek na svetu je umrl manj kot dva meseca pred svojim 115. rojstnim dnem, svoje dolgo življenje pa je rad opisal kot "trdo delo, zgodnje odhajanje v posteljo in spoštovanje Boga v srcu", je poroča Daily Mail. Nekdanji kmet je leta 2020 postal najstarejši človek v svoji domovini, uradno pa je bil razglašen za najstarejšega živečega Zemljana maja 2022, ko je dobil priznanje Guinnessove knjige rekordov.

Njegovo smrt je potrdil Freddy Bernal, guverner zvezne države Tachira v Venezueli, kjer je Juan prebival in v torek zvečer tudi umrl. Bernal je o Juanu zapisal, da je bil kot Don Vincente – skromen, delaven, miroljuben, ljubitelj družine in tradicije.
"Moj stari don Vicente, vedno se ga bomo spominjali po njegovem življenjskem optimizmu, veri, upanju in globoki ljubezni do naše države Tachira."

Vicente se je rodil leta 1909 in bi moral 27. maja praznovati 115. rojstni dan. Delal je 50 let, večinoma na žetvi sladkornega trsa in kave. Guinnessova knjiga rekordov ga je maja 2022 s 112 leti in 253 dnevi razglasila za najstarejšega živečega človeka in dodala izjavo, da je "skrivnost njegovega dolgega življenja trdo delati, počivati ob praznikih, iti zgodaj spat, vsak dan spiti kozarček aguardiente (portugalsko žganje), ljubiti Boga in ga vedno nositi v srcu".

V svojem dolgem in neverjetnem življenju je bil Vicente priča številnim izjemnim izumom, kot sta televizija in internet. Preživel je dve svetovni vojni in, na srečo, tudi pandemijo covida.