Hrvaška

Milanović svari pred razveljavitvijo volitev

A.S./STA
31. 3. 2024, 15.06
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 15.17
Deli članek:

Če ustavno sodišče razveljavi volitve, bo to državni udar, je danes sporočil hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki ne skriva namere, da bo v primeru zmage opozicije zasedel premierski stolček.

Profimedia
Milanović je prepričan, da je opozorilo sodnikov, da se kot aktualni predsednik ne sme potegovati za mesto predsednika vlade, protiustavno.

Da predsednik republike Hrvaške ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade, je sredi marca opozorilo hrvaško ustavno sodišče. S tem se je odzvalo na napoved Zorana Milanovića, da bo kandidiral na aprilskih parlamentarnih volitvah, ne da bi pred tem odstopil.

Milanović je danes na obeležitvi t. i. krvave velike noči, policijske operacije proti srbskim separatistom, ki je potekala na Plitvicah za veliko noč 31. marca 1991, znova neposredno kritiziral ustavno sodišče in trenutnega premierja iz vrst HDZ Andreja Plenkovića. Milanović je prepričan, da je opozorilo sodnikov protiustavno, saj da ne gre za odločitev ustavnega sodišča, ki bi ga zavezovalo.

Ob izdaji omenjenega opozorila je ustavno sodišče izrazilo pričakovanje, da bo Milanović spoštoval njihovo opozorilo. Če ga ne bo, bodo sledile sankcije, je takrat opozoril predsednik sodišča Miroslav Šeparović. O tem, kakšne bodo sankcije, ni želel govoriti, je pa dejal, da lahko tudi razveljavijo volitve. Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, se bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi odvile v sredo, 17. aprila.