Puščavski prah

Prehod puščavskega prahu čez Slovenijo

M.G./STA
31. 3. 2024, 11.43
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 16.08
Deli članek:

Zaradi puščavskega prahu, ki bo ta vikend prešel Slovenijo bomo imeli posledično slabšo vidljivost, slabši zrak, pa tudi kakšno steklo bo treba očistiti prahu, ki se je nabral čez dan.

Profimedia
Zaradi prehoda puščavskega prahu čez našo državo bo treba kakšno steklo dodatno očistiti, pa tudi vidljivost bo ponekod slabša.

Danes se je marsikdo začudil obilici prahu, ki se je nabrala na steklenih in drugih površinah (najbolj vidno predvsem na vetrobranskih steklih), a brez skrbi, gre samo za prehod puščavskega prahu čez Slovenijo, ki bo prisoten še danes, v ponedeljek pa bi naj po podatkih metereologov že prešel našo državo.

Po napovedih Agencije RS za okolje (ARSO) bodo danes v zraku tudi povišane ravni delcev PM 10, zato predlagajo redno merjenje indeksa kakovosti zunanjega zraka in prilagoditev aktivnosti na prostem, še posebej za tiste, ki imajo težave z dihali.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsem prebivalcem, zlasti pa ranljivim skupinam, med katerimi so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki ob povišani onesnaženosti zraka z delci priporočajo, naj gibanje na prostem omejijo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem svetujejo izogibanje bližini prometnic. "Izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod," priporoča NIJZ.

Podatki, ki sicer niso še dokončno potrjeni, ob tem kažejo, da je bila najvišja dnevna vrednost delcev PM 10 v soboto izmerjena v Črni na Koroškem, znašala je 102 mikrograma na kubični meter zraka.

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se po navedbah NIJZ pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnem prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, in industrijskim virom priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni podnebni pogoji.