Ala Pugačova

Kraljico sovjetskega popa razglasili za tujo agentko

R.T.
29. 3. 2024, 16.18
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 16.32
Deli članek:

Priljubljena ruska popevkarica Ala Pugačova bi se lahko kmalu znašla na črnem seznamu ruskega ministrstva za pravosodje.

Profimedia
Leta 2014 je Ali Pugačovi ruski predsednik Vladimir Putin podelil državno odlikovanje.

74-letna Pugačova je bila ena redkih sovjetskih pevk, ki je v živo pela tudi na Zahodu, med drugim je nastopila na festivalu Sanremo leta 1987. Septembra 2022 je prvič ostreje kritizirala rusko oblast zaradi invazije na Ukrajino. Javno je povedala, da je napad na Ukrajino napaka, da vojaki umirajo za iluzorne cilje, ki bodo Rusijo le izolirali. Prejšnji mesec, ko naj bi se že preselila na Ciper, je dodala, da se nihče, ki je kolikor toliko pri pameti, trenutno ne bo vrnil v Rusijo.

Profimedia
Veseli časi. Pisalo se je leto 2002. Od leve: nasmejani večni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ob njem Vladimir Putin, ki je takrat že nadomeščal obolelega Borisa Jelcina, desno ob Pugačovi zadržani ukrajinski predsednik Leonid Kučma.

To je bilo dovolj, da so njene pretekle zasluge izvenele. Čeprav sta jo rada poslušala tako nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin kot njegov naslednik in aktualni predsednik Vladimir Putin, je tožilstvo na ministrstvo za pravosodje poslalo zahtevo, da »kraljico sovjetskega popa« razglasijo za »tujo agentko«, oznaka, ki so jo po napadu na Ukrajino podelili že marsikateremu umetniku, ki ni dovolj naklonjen Kremlju.

Profimedia
Ala Pugačova leta 2016