Hrvaška

Kakšno presenečenje! Pred volitvami obljubljajo višje plače in pokojnine

G.G./STA
29. 3. 2024, 15.25
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 15.44
Deli članek:

Stranke na Hrvaškem morajo danes do polnoči državni volilni komisiji (DIP) predati kandidatne liste za parlamentarne volitve 17. aprila. Petodstotni prag bi po zadnjih javnomnenjskih anketah prestopilo pet strank.

Profimedia
Če bo zmagal, bo vse še bolje, obljublja hrvaški premier iz vrst HDZ Andrej Plenković,

Petodstotni parlamentarni prag bi po javnomnenjskih anketah prestopilo pet strank. Ipsosova raziskava, ki jo je hrvaška televizija Nova TV objavila v ponedeljek, je pokazala, da je na prvem mestu vladajoča HDZ z 29,8 odstotka podpore, na drugem SDP z 19,4-odstotno podporo, Domovinsko gibanje bi prejelo 7,9 odstotka glasov, Most 7,6 odstotka, Zmoremo! pa sedem. Levo-liberalna koalicija Reke pravice (Rijeke pravde), ki jo sestavlja šest strank z največjo opozicijsko stranko SDP na čelu, je kandidatno listo predala v četrtek.

Predsednik SDP Peđa Grbin je med prvimi potezami v primeru, da njegova stranka pride na oblast, napovedal razrešitev sporno imenovanega glavnega državnega tožilca Ivana Turudića, ukinitev člena v kazenskem zakoniku, ki kriminalizira odtekanje informacij iz preiskav in dokaznih postopkov, ter višje pokojnine, ki jih nameravajo doseči s spremembami zakona o pokojninskem zavarovanju.

Zeleno-leva stranka Zmoremo! kljub prvotno načrtovanemu sodelovanju z SDP v štirih volilnih enotah na volitve odhaja samostojno. Med glavnimi točkami njenega volilnega programa so odstavitev Turudića, gradnja javnih najemniških stanovanj, višje pokojnine, vključitev pravice ženske do brezplačnega in dostopnega splava v ustavo, zaustavitev nezakonite gradnje ter možnost posvojitve otrok za istospolne pare.

HDZ gre na volitve v sodelovanju z dosedanjimi koalicijskimi partnerji - Hrvaško demokratsko stranko (HDS), Hrvaško socialno-liberalno stranko (HSLS), stranko upokojencev (HSU) in Hrvaško narodno stranko (HNS). Vsak od koalicijskih partnerjev HDZ bi na volitvah po javnomnenjskih anketah dobil okoli odstotek glasov ali manj. HDZ je kandidatno listo predala danes. Predsednik stranke in premier Andrej Plenković je ob predstavitvi volilnega programa v četrtek zagotovil, da nihče ne bo ostal brez prostora v vrtcu, če bo HDZ še naprej vodil vlado. Napovedal je tudi nov zakon o prostorski ureditvi, ki naj bi onemogočil nezakonito gradnjo, in vlaganja v cestno infrastrukturo. Obljubil je še, da bo v naslednjih štirih letih povprečna plača na Hrvaškem znašala 1600 evrov, minimalna bruto plača 1250 evrov, pokojnina pa najmanj 750 evrov. Januarja je povprečna neto plača po podatkih državnega statističnega urada znašala 1239 evrov, minimalna bruto plača 840 evrov, povprečna pokojnina pa 491 evrov.

Domovinsko gibanje gre na volitve skupaj s še petimi manjšimi strankami, predsednik stranke Ivan Penava pa je med prednostnimi nalogami izpostavil reševanje demografskega problema, zaščito hrvaškega kmetijstva in preprečevanje nezakonitih migracij. Most bo na volitve šel skupaj s Hrvaškimi suverenisti, v svojem volilnem programu pa so napovedali zavzemanje za nižje davke, višje socialne prejemke, manj birokracije in več demokracije.

Hrvaški volivci bodo na parlamentarnih volitvah volili 151 poslancev v desetih volilnih enotah, po 14 v vsaki volilni enoti. Osem poslancev volijo manjšine, tri pa diaspora ter Hrvati v Bosni in Hercegovini.