Halleyev komet

Bliža se Hudičev komet, opazili ga boste z ostrim očesom

U.C.
25. 3. 2024, 20.10
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 20.34
Deli članek:

Zemlji se bliža Hudičev komet, za katerega domnevajo, da je velik vsaj toliko kot Mount Everest. Na nočnem nebu ga bo aprila letos z nekaj sreče, nujen pogoj je jasno nebo, moč opaziti tudi s prostim očesom.

Profimedia
Periodični Halleyev komet.

Hudičev komet z znanstvenim imenom Komet 12P/Pons-Brooks je trenutno v liniji s soncem in od velikonočnega konca tedna "bi lahko bil viden na temnem nebu," je pojasnil strokovnjak za komete in predsednik astronomskega centra Martinsberg v Spodnji Avstriji Michael Jäger.  Po mednarodnih ocenah svetlosti bi moral biti "rahlo viden na temnem nebu," takoj ko luna ne bo več moteča.

12P/Pons-Brooks je periodični komet z obhodno dobo 71 let. Komete, ki potujejo mimo Zemlje na 20–200 let, imenujemo kometi tipa Halley. Je eden najsvetlejših znanih periodičnih kometov. Komet Pons-Brooks je julija 1812 na observatoriju v Marseillu odkril Jean-Louis Pons, ob njegovem naslednjem pojavu leta 1883 pa William Robert Brooks. Obstajajo starodavni zapisi o kometih, za katere sumijo, da so bili pojavi 12P/Pons-Brooksa v preteklosti.

A brez skrbi, kljub strašljivo zvenečemu imenu, Hudičev komet ni Zemljanom nič nevaren in ne bo prišlo do apokalipse.  Takšno ime si je prislužil zaradi izbruhov, ki se dogajajo na njegovem površju.