Ni zaznal

91-letnik pri vožnji iz garaže povozil svojo ženo in se odpeljal po nakupih

R.T.
25. 3. 2024, 18.55
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 19.06
Deli članek:

Na cestah je zmeraj več starejših voznikov, ki so tudi vse pogosteje udeleženi v hujših prometnih nesrečah. Ena takšnih se je zgodila v ponedeljek dopoldne v Köflachu na avstrijskem Štajerskem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

91-letnik se je okoli 10. ure napotil v garažo. Sedel je v avto, prestavil v vzvratno in počasi zapeljal iz garaže. Pred garažo je postopala njegova 84-letna žena. Mož je ni opazil in jo je zbil ter zapeljal čeznjo. Je zdaj zaznal, kaj se je zgodilo? Ne ali najverjetneje ne, saj je odpeljal dalje in odšel po nakupih.

Nezgodo pa so opazili sosedje in drugi mimoidoči. Stekli so do nesrečnice in vmes že klicali reševalce. Kasneje so policistom povedali, da so videli, kako je voznik zbil žensko in odpeljal.

84-letnico so nameravali s helikopterjem odpeljali v graško bolnišnico, toda poškodbe so bile prehude. Zdravniki so lahko na kraju, na dvorišču pred hišo, le potrdili njeno smrt, poroča Krone Zeitung. Njen mož je bil s katastrofo seznanjen šele ob vrnitvi iz trgovine. Policistom je zatrdil, da med vožnjo iz garaže ni zaznal, kaj se je zgodilo.

V Sloveniji vozniki stari nad 65 let povzročili največ nesreč v smrtnim izidom

Situacija s starejšimi vozniki je v Sloveniji podobna kot v Avstriji in drugod v zahodni in severni Evropi. Podatkih o stanju prometne varnosti Agencije za varnost prometa (AVP) kažejo, da je bilo v Sloveniji v lanskem letu največ smrtnih žrtev med vozniki osebnih avtomobilov, in sicer 28 oz. sedem več kot leto prej. Najbolj kritični so vozniki stari 65 let in več. Povzročili so največ prometnih nesreč (2729) in tudi največ nesreč s smrtnim izidom.