Enis Kočan

Po dveh letih je obtoženi tihotapec spet svoboden

Sijan Pretnar
25. 3. 2024, 19.21
Deli članek:

Kako hitro čas beži, je na svoji koži občutil tudi Enis Kočan, ki naj bi pred šestimi leti s tremi soobtoženimi sodeloval pri tihotapljenju dobrih 300 kilogramov heroina v koprsko pristanišče. Čas je bil tokrat na njegovi strani. Na podlagi evropskega pripornega naloga so ga v začetku februarja 2022 prijeli blizu Barcelone, po dobrih dveh letih življenja v celici koprskega pripora pa je spet svoboden.

Europol
Enis Kočan z vzdevkom Dec je bil na Europolovem seznamu najbolj iskanih v Evropi.

Zadnjih nekaj mesecev je bilo jasno, da na koprskem okrožnem sodišču sojenja Enisu Kočanu, Arisu Alibašiću, Gregorju Setnikarju in Aleksandru Vettorazziju do 18. marca ne bodo pripeljali do razglasitve sodbe. Osemnajstega marca predlani je koprsko tožilstvo namreč vložilo obtožnico še proti Enisu Kočanu, ki so ga dober mesec pred tem prijeli blizu Barcelone in nato kmalu predali slovenskemu pravosodju. Pripor po zakonu lahko traja največ dve leti po vloženi obtožnici, če do takrat sodišče ne razglasi sodbe. »Pripor je bil obtoženemu Kočanu nazadnje podaljšan najdlje do 18. marca 2024. S tem dnem, po poteku dveh let od vložitve obtožnice, je torej pripor prenehal in je bil obtoženec izpuščen,« je pričakovani razplet potrdila predsednica koprskega okrožnega sodišča Samanta Nusdorfer.

Pred šestimi leti zaseg rekordne količine heroina

Od zasega takrat rekordnih 300 kilogramov heroina v koprskem pristanišču bo konec aprila minilo šest let. Koprski kriminalisti so med zaključno akcijo leto pozneje (maja 2019) prijeli le Arisa Alibašića iz Komende in Gregorja Setnikarja iz Dragomerja. Lastnika podjetja Sarai Aleksandra Vettorazzija, naročnika tovora lepila za keramiko, med katerim so v koprskem pristanišču odkrili 25 vreč heroina, in Ljubljančana Enisa Kočana takrat še ni bilo na spregled. Vettorazzi se je nekaj mesecev pozneje sam oglasil na koprskem sodišču, kjer so septembra 2020 začeli soditi vsem trem obtoženim. Do junija 2021 so bili v priporu.

Ker se je moralo sojenje zaradi spremembe v senatu začeti znova, je bilo jasno, da sodbe še ne bo tako kmalu. Senat jim je, slabi dve leti po vloženi obtožnici, pripor odpravil. Do takrat so zaslišali že več kot 40 prič. Za Vettorazzijem so se nato izgubile sledi, sojenje se je v njegovi odsotnosti začelo znova, a ne brez zapletov. Spomladi predlani se je denimo izkazalo, da bi moral zaradi strožje kvalifikacije v tej zadevi soditi petčlanski in ne tričlanski kazenski senat, sojenje je bilo zato spet na začetku.

Manuela Doso, arhiv Obalne sindikalne organizacije KS 90
Od zasega takrat rekordnih 300 kilogramov heroina v koprskem pristanišču bo konec aprila minilo šest let.

Z Europolovega seznama za zapahe koprskega pripora

Medtem se je Kočan z vzdevkom Dec znašel na Europolovem seznamu najbolj iskanih v Evropi, februarja predlani pa so zakrožili posnetki njegove aretacije. Kočan je pod lažnim imenom živel blizu golf igrišča v soseski Sant Vicenç de Montalt, severovzhodno od Barcelone. Kmalu po predaji slovenskim oblastem je koprsko tožilstvo vložilo obtožnico še proti njemu. Julija 2022 so se Kočan, Alibašić in Setnikar znova srečali na koprskem sodišču. Na sojenju se je še kar zatikalo, med drugim tudi s Kočanovo obrambo. Odvetnik Boris Grobelnik, ki si ga je Kočan izbral, se je zaradi zdravstvenih težav pogosto opravičeval in obravnave so odpadale. Tožilstvo je zato predlagalo, da mu sodišče postavi zagovornika po uradni dolžnosti, kar je maja lani predsednica sodišča tudi storila.

Zdravko Primožič/FPA
18. marca 2024 je minilo dve leto od vložitve obtožnice, zato so morali Edisa Kočana izpustiti iz koprskega pripora.

Po slabem letu dni pa znova težave, Kočanov zagovornik po uradni dolžnosti Franc Rojko je sodišču predlagal, da ga razrešijo, saj da je zaupanje med njima porušeno. Predsednica koprskega okrožnega sodišča nam je pojasnila, da »o razrešitvi zagovornika še ni bilo odločeno«. Sojenje naj bi se tako nadaljevalo v začetku aprila, obravnave so razpisane vse do sodnih počitnic 2027.