Junaka po grozljivem trku

Vinko in Ante skočila v goreči avto in rešila 3-letnega fantka, njegove mame pa nista uspela

R.T.
25. 3. 2024, 17.29
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 18.30
Deli članek:

V soboto pozno popoldan se je v dalmatinskem mestecu Kaštel Sučurac pripetila zelo huda prometna nesreča. Pogumna in prisebna domačina sta iz gorečega avtomobila rešila triletnega otroka. Njegovi materi žal nista mogla pomagati.

KUD Putalj / Facebook
Preživel je triletni Antonijin sin.

Okoli 18. ure je motorist v križišču zapeljal skozi rdečo luč in z veliko hitrostjo trčil v avto, ki je pravilno zapeljal v križišče. 29-letni motorist je umrl na kraju nesreče, prav tako ni bilo pomoči za nič krivo 32-letno voznico, Antonijo Ž, ki je bila doma le 200 metrov od kraja nesreče. V avtu je bil še njen triletni sinček.

Na kraju nesreče sta se kot voznika med prvimi znašla Ante Šilović in Vinko Hrabar. Slednji je za 24sata povedal, da je najprej opazil motorista, ki je ležal na cesti. Premaknil ga je, da ne bi ogenj z gorečega motorja zajel še njega. Videl je, da je motorist mrtev in že je bil pri avtu, ki je bil obrnjen na streho. Avto je gorel, povsod je bil dim. Skozi zadnje okno je uspel zlesti v avto. Videl je, da je na sedežih otrok, ki joka. Dim se je širil, ker otroka ni več videl, je tipal za njim. Uspelo mu je odpeti zgornji del varnostnega pasu na otroškem sedežu, nato pa je šlo težje. V tistem trenutku je stranska vrata odprl nek drug moški, Ante Šilović, in skupnimi močmi sta osvobodila poškodovanega otroka. Vinko je fantka odnesel na varno, Ante pa je zagledal žensko roko. Dosegel jo je, poskušal jo je izvleči, a ni šlo, zaradi ognja in dima ni mogel bližje. Prispeli so gasilci in pogasili ogenj, zato se je Ante umaknil.

Vinko je v nedeljo dopolnil 30. rojstni dan, a mu ni bilo do praznovanja. Po glavi so mu rojila številna vprašanja, predvsem pa ga je skrbelo, v kakšnem stanju je hudo poškodovani deček, ki sta ga z Antejem rešila iz gorečega avta. »Vse to mi bo ostalo zapisano v spominu do konca življenja. Ta ženska roka, fant, ki smo ga rešili, in moški, ki je pomagal,« se je za 24sata spominjal Vinko Hrabar.