Silvo Drevenšek

Dosmrtni zapor za božični pokol v Gerečji vasi

G.G./STA
25. 3. 2024, 15.57
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 16.04
Deli članek:

Vrhovno sodišče je Silva Drevenška kaznovalo še strožje.

Bobo
Sorodnik žrtev so že pred leti zahtevali izrek dosmrtne zaporne kazni.
Po navedbah tožilstva se je Silvo Drevenšek 25. decembra 2020 z bivšo partnerko Mojco Lešnik prek SMS sporočil dogovoril za predajo božičnih daril sinu. Ko sta se srečala na dvorišču hiše v Gerečji vasi, sta se mirno pogovarjala, ko sta vstopila v notranjost, pa jo je napadel s kuhinjskim nožem. Krvava drama pa se je nadaljevala še pri sosedih, tašči Jožici in tastu Branku Lešniku, ki ju je prav tako umoril s kuhinjskim nožem, celo pred očmi štiriletnega otroka.

Ptujsko okrožno sodišče je Silva Drevenška že avgusta leta 2022 zaradi trojnega umora leta 2020 v Gerečji vasi obsodilo na 30 let zapora. Senat vrhovnega sodišča je pritožbi obtoženčevega zagovornika in državne tožilke obravnaval na seji 28. februarja ter ugodil pritožbi državne tožilke. Obtoženemu je za vsako od treh kaznivih dejanj umora zvišal kazen na 30 let zapora ter jih združil v enotno kazen dosmrtnega zapora.

"Pri tej odločitvi je senat upošteval izjemno vztrajnost, odločnost, visoko motiviranost in brutalnost obtoženca pri izvršitvi kaznivih dejanj. Upošteval je tudi njegovo neprimerno in neprilagojeno vedenje ter akutno zlorabo alkohola v obdobju pred izvršitvijo kaznivih dejanj, prav tako pa tudi dejstvo, da je obtoženec dejanja načrtoval in oškodovancem grozil, da ni pokazal obžalovanja in da je sposoben dejanje ponoviti," je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo vrhovno sodišče.

Kot pomembno obteževalno okoliščino je senat vrhovnega sodišča prav tako upošteval hudo travmatiziranost družinskih članov, še zlasti obtoženčevega sina, ki je bil navzoč pri umoru starih staršev in je zaradi obtoženčevih ravnanj ostal trajno prikrajšan za odraščanje z mamo. Senat je obenem upošteval hude posledice za sina oškodovancev, ki je ostal brez obeh staršev in edine sestre.

"Pri izreku enotne kazni se odražata narava in teža vseh kaznivih dejanj, upoštevana pa je tudi zahteva po ustreznem kazenskopravnem odzivu države na kršitve temeljnih človekovih pravic posameznikov, kar vključuje tudi kaznovanje storilca, ki mora biti v ustreznem sorazmerju z naravo in težo izvršenih kaznivih dejanj. Hkrati se z izrečeno enotno kaznijo zasleduje tudi cilj specialne in generalne prevencije glede nedopustnosti tovrstnih kaznivih dejanj," so še zapisali na vrhovnem sodišču.

Bobo
Silvo Drevenšek

Drevenšek je že bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen, kar je bila najdaljša zaporna kazen v slovenskem sodnem sistemu do takrat. A je bila sodba ptujskega sodišča iz leta 2021 po presoji višjih sodnikov nezakonita, saj je o njej odločalo šest namesto pet sodnikov. Zato so prvostopenjskemu sodišču naložili ponovno sojenje pred novim senatom. V ponovljenem sojenju leta 2022 mu je bilo dosojenih 30 let zaporne kazni.