Razglasili izredne razmere

Foto in video: Izbruhnil islandski vulkan, ni miru za prebivalce Grindavika

S.R.
17. 3. 2024, 08.13
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 11.53
Deli članek:

Na Islandiji je včeraj še četrtič od lanskega decembra izbruhnil ognjenik. Oblasti so že razglasile izredne razmere.

Facebook / Landhelgisgæsla Íslands
Izbruh je iz helikopterja posnela islandska obalna straža.

Nebo je malo po 21. uri po srednjeevropskem času osvetlila lava, iz približno 2,9 kilometrov dolge razpoke v tleh pa se je začel viti gost dim. Vsega hudega vajeni prebivalci Grindavika so morali znova zapustiti svoje domove.

Islandske oblasti so že nekaj tednov opozarjale, da se na polotoku Reykjanes južno od prestolnice Reykjavik kmalu pričakuje nov izbruh. Po navedbah islandskega meteorološkega urada je vulkan izbruhnil na istem območju kot ob zadnjem izbruhu 8. februarja. »To je bilo definitivno pričakovano,« je dejala vodja Nordijskega vulkanološkega centra v Reykjaviku Rikke Pedersen, ki pa je poudarila, da natančnega časa izbruha ni bilo mogoče napovedati. »Prvi znaki, da se to premika proti površju, so se dejansko pojavili šele 15 minut prej.« Lava se je po izbruhu začela premikati proti jugu, naravnost proti Grindaviku. V ta ribiški kraj s skoraj 4000 prebivalci se je po zadnjih izbruhih šele nedavno vrnilo nekaj domačinov. Ti so morali zdaj znova zapustiti svoje domove.

»Nič novega,« je za tiskovno agencijo Reuters dejala Kristin Maria Birgisdottir, ki je zaradi aktivnega vulkana svoj dom zapustila lanskega novembra. Islandija se sicer ponaša z več kot 30 aktivnimi vulkani.