Odstranjevanje letalskih bomb

Foto: Evakuacija zaključena, začela se je zahtevna operacija, "računamo, da ne bo žrtev in ne bo gmotne škode"

S.R./STA
17. 3. 2024, 07.40
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 10.30
Deli članek:

V Novi Gorici danes poteka zahtevna operacija odstranjevanja treh letalskih bomb. Sirena, ki opozarja na splošno nevarnost, se je že oglasila. Če bo šlo vse kot po maslu, bo operacija zaključena do 14. ure.

Bobo
Priprave na današnjo operacijo.

Bombni tehniki bodo najprej razstrelili 100-kilogramsko bombo, ki so jo našli najseverneje, pod tiri na robu trgovinskega kompleksa Supernova. Zaradi poškodovanega vžigalnika jo bo treba razstreliti na mestu najdbe. Opremili jo bodo z eksplozivom in s samovoznim dvigalom položili v lesen okvir v šest metrov globoki jami, zasuli z mivko in na daljavo razstrelili pod zemljo. V okolici so namestili štiri seizmografske merilnike, s katerimi bodo merili tresljaje, predvsem zato, da bodo lahko po detonaciji zagotovili varen železniški promet. Nato se bodo lotili onesposobitve ameriške in britanske letalske bombe, ki ju bodo skušali dezaktivirati na klasičen način z odvijanjem vžigalnikov. V ta namen so najdišča že zavarovali z balami sena, da se prepreči raztros materiala v primeru, da bi morali tudi ti dve bombi razstreljevati na mestu. Pripadnik državne enote za varstvo pred NUS Aljaž Leban je ocenil, da bodo za operacijo potrebovali okoli tri ure.

Alenka Tratnik / Primorske novice
Najprej bodo eno bombo razstrelili na kraju.

Odstranitev neeksplodiranih letalskih bomb iz 2. svetovne vojne bo ena najzahtevnejših tovrstnih operacij pri nas, zaradi česar je moralo danes svoje domove zapustiti 2300 Novogoričanov. Intervencija bo predvidoma trajala od 10. do 14. ure, v tem času pa se bo moralo v svojih domovih zadrževati še 3500 prebivalcev na slovenski strani.

Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi opisal, je po poročanju Primorskih novic opisal, kako bodo razstrelili bombo: "Pripravili bodo vse, kar je treba, razen detonatorjev. Nato bombo spustijo in oborožijo. Čez vse položijo desko in zasujejo s peskom. Za večjo varnost bodo nazadnje tja postavili še bale sena. Nato se bodo umaknili na varno razdaljo in sprožili bombo. Po naših izračunih bo material dvignilo v zrak 20 do 30 metrov, lahko tudi manj, saj je vedno možno, da ubere kakšno drugo pot. Računamo, da ne bo žrtev in ne bo gmotne škode".

Alenka Tratnik / Primorske novice
Jutranje priprave.

Evakuacija

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. V rdečem območju, ki sega do 400 metrov od najdenih bomb, se je ob 8. uri začela evakuacija približno 2300 ljudi. Vsi prebivalci, ki živijo v pasu za evakuacijo, tudi uporabniki objektov, so se morali do 9. ure odstraniti s tega območja. Za tiste, ki nimajo možnosti za začasno nastanitev, je v stavbi mestne občine organizirano zbirno mesto. Za rumeno območje, ki je od bomb oddaljeno od 400 do 600 metrov, bo medtem veljal ukrep zaklanjanja. Na italijanski strani so evakuirali skupno 1085 oseb, so sporočili z Mestne občine nova Gorica. Iz štaba civilne zaščite so pred začetkom odstranjevanja bomb sporočili, da je bila evakuacija zaključena.

Vodja evakuacije Simon Vendramin je po poročanju Primorskih novic ljudi, ki se morajo umakniti z rdečega območja, pozval, naj pred odhodom zaprejo okna. polkna in spustijo rolete. Zaprejo oziroma ugasnejo naj tudi gospodinjske aparate in naprave, ugasnejo luči in zaklenejo stanovanja. Občane so prosili tudi, da poskrbijo za živali in da osebna vozila do 9. ure odstranijo tudi izven 600-metrskega območja.

Med 7. in predvidoma 14. uro bosta zaprta tudi nekdanja maloobmejna prehoda na Erjavčevi ulici in v Solkanu, prehod meje ne bo mogoč niti na kolesarski poti in Trgu Evrope.

Celotno območje evakuacije pristojne službe preverjajo tudi z droni. V Sloveniji in Italiji za evakuacijo sicer skrbijo gasilci in policija oziroma karabinjerji. V štabu civilne zaščite v novogoriškem gasilskem domu se je pristojnim pridružil tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Bobo
Pristojni trkajo na vrata tamkajšnjih prebivalcev.