Delavke v grozljivih razmerah

Zdrobljene kosti, odtrgani prsti, opečene roke: pekel v hrvaški tovarni furnirja

A. M.
7. 3. 2024, 19.10
Posodobljeno: 7. 3. 2024, 19.13
Deli članek:

Zdrobljena roka, odtrgani in zlomljeni prsti ter opekline rok niso scenarij za kakšno izmed televizijskih grozljivk, ampak realnost delavk v tovarni furnirja v hrvaški Petrinji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po trditvah mestne uprave, tovarna deluje brez licence, vendar kljub temu še obratuje. V tovarni so zaposlene predvsem ženske, ki pa zaradi strahu pred izgubo službe o razmerah že dolgo molčijo. Ta teden se jih je nekaj opogumilo, in dalo izjavo za hrvaški 'Preverjeno': "Ena je imela zlomljen prst in natrgan noht, druga je imela odrezan en prst, tretja pa kar dva prsta. Ena je imela opečene roke. Na delu ni bilo ustreznih varoval, ni bilo opravljenega tečaja varnosti pri delu, niti zdravniških potrdil, ničesar," je povedala anonimna delavka. "Eni od delavk je sekalnik lesa, ki se je pogosto zatikal, stisnil in zdrobil roko."

Za delo na tovrstnih strojih niso usposobljene, niti ne prejmejo ustrezne delovne opreme. Poleti delajo tudi pri 39 stopinjah Celzija, a brez dovoljenja šefa ne smejo niti do požirka vode ali stranišča. Odhod na bolniško ob vrnitvi pomeni gotovo odpoved delovnega razmerja, zato poškodovane uslužbenke, ki pristanejo na urgenci, neredko spreminjajo svoje zgodbe o nastanku poškodb. K temu so s strani vodstva podjetja tudi spodbujene.

Na lokalni policijski upravi so potrdili, da so lani prejeli prijave štirih nesreč pri delu v omenjeni tovarni. O vsem skupaj je poročal tudi državni inšpektorat, ki je v preteklosti že ugotovil pomanjkljivosti varstva pri delu. Sprejel je dva upravna ukrepa, s katerima je delodajalcu prepovedal opravljanje dela, saj je delovni proces v nasprotju z zakonom o varstvu pri delu, in odredil odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti v določenem roku.

Hrvaški novinarji ta teden primer aktivno preiskujejo, več bo znano v naslednjih dneh.