Avstrijska Štajerska

Našli skelet in puško, je tam obležal ponoreli dvojni morilec Felzmann?

S.R.
7. 3. 2024, 18.02
Posodobljeno: 7. 3. 2024, 18.02
Deli članek:

Po nenavadni najdbi posmrtnih ostankov v gozdu na avstrijskem Štajerskem je v avstrijski javnosti nemudoma završalo. So končno našli truplo dvojnega morilca Friedricha Felzmanna?

Profimedia
Posmrtne ostanke so našli v gozdu južno od jezera Grundlsee.

V ponedeljek je nek gozdni delavec, ki je podiral drevje nad planinsko potjo južno od jezera Grundlsee na avstrijskem Štajerskem, naletel na truplo, pravzaprav skelet. Na kraj je nemudoma poklical policijo. Kot so danes potrdili policisti, so ob skeletu našli tudi puško. Navedli so še, da identiteta pokojnega pa zaenkrat še ni znana.

Obdukcija je po poročanju časnika Kronenzeitung razkrila, da je bil moški, ko je bil še živ, visok med 165 in 175 centimetri. V času smrti je bil starejši od 30 let, njegovega trupla pa po smrti nihče ni premikal, pri čemer je glede na izsledke obdukcije tam pod krošnjami na težko dostopnem terenu ležal najmanj dve leti. Vzrok smrti še ugotavljajo, a po navedbah policije zaenkrat možnosti samomora ni mogoče izključiti. Časnik na vprašanje, ali bi lahko šlo za razvpitega dvojnega morilca Friedricha Felzmanna, od policije ni dobil odgovora, temveč le pojasnilo, da trenutno poteka intenzivna preiskava.

Kdo je Friedrich Felzmann?

Graška policija
Friedrich, če je še živ, za seboj ni pustil veliko sledi.

Ponorelega in precej svojeglavega Felzmanna ni na spregled že vse od konca oktobra leta 2017. 65-letnik iz vasice Stiwoll v bližini Gradca je takrat v trenutkih blaznosti umoril dva soseda in nato izginil kot kafra. Pod njegovimi streli sta padla 55-letna Adelheid in 64-letni Gerhard. Bil je sicer strah in trepet vaščanov, z dvojnim umorom pa je »rešil« dolgotrajni sosedski spor glede dovozne poti. Kot smo poročali takrat, so ga pristojni po begu iskali v hosti, po skednjih, pri redkih znancih, ki bi ga lahko skrivali. Pa tudi širše po Avstriji. Niso ga našli, čeprav so za njim vohljali tudi izurjeni policijski pasji smrčki, v iskanje pa se je vključil vsaj en jasnovidec. Bila so to plodna tla za raznorazne govorice, policija pa se je povečini zavila v molk. Že takrat so se pojavila ugibanja, ali ni vendar nekje globoko v gozdu storil samomora, a njegovega trupla nikoli niso našli. Ljudje, tudi lovci in Felzmannovi znanci, so sicer govorili, trdili, da gre za pretkanega možakarja, ki je skrbno načrtoval umor in beg. Vaščani so ga poznali kot nergača, ki je grozil vsevprek, vseskozi pa je bentil čez državo, stranke in sodstvo.

Jezero Grundlsee se sicer nahaja dobrih 150 kilometrov od vasice Stiwoll.