Izredne razmere

Haiti na robu državljanske vojne; vodja tolpe Jimmy "Barbarcue" grozi z genocidom

J.V.
6. 3. 2024, 21.55
Posodobljeno: 6. 3. 2024, 22.04
Deli članek:

Vlada na Haitiju je v nedeljo razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro, da bi zajezila val nasilja, ki ga je sprožil nedavni napad oboroženih tolp na zapor v prestolnici Port-au-Prince. Člani tolpe so z obleganjem letališča preprečili premierju Arielu Henryju vrnitev iz ZDA oz. pristanek v domovini. Haitijski premier zdaj išče alternativne poti nazaj v državo.

X
Jimmy "Barbecue" Cherizier zahteva, da premier odstopi.

Jimmy "Barbecue" Cherizier, vodja tolpe v haitijski prestolnici Port-au-Prince, ki jo zadnje dni pretresajo nemiri, opozarja pred državljansko vojno, ki bo vodila v genocid, če premier Ariel Henry ne bo odstopil. Člani tolpe so poskušali zavzeti letališče v glavnem mestu, da bi preprečili premierju vrnitev iz ZDA. Henry je medtem zaradi obleganja tolp z letalom moral pristati v Portoriku, potem ko je tudi sosednja Dominikanska republika zavrnila pristanek. Zdaj haitijski premier išče alternativne poti nazaj v državo, poroča BBC.

Profimedia
Vlada na Haitiju je v nedeljo razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro.

Vlada na Haitiju je v nedeljo razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro, da bi zajezila val nasilja, ki ga je sprožil nedavni napad oboroženih tolp na zapor v prestolnici Port-au-Prince. V napadu je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, iz zapora pa je pobegnilo okoli 4000 zapornikov. Številni so morali zapustiti svoje domove, po oceni humanitarnih organizacij približno 150 tisoč ljudi.

Profimedia
Kaos na ulicah haitijske prestolnice.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je razmere označil za "več kot nevzdržne". Po besedah Türka je bilo od začetka leta zaradi nasilja tolp ubitih 1193 ljudi, 692 pa ranjenih. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je Henryja pozval, naj "popusti v interesu haitijskega ljudstva" ter "utre pot svobodnim in poštenim volitvam". Ob tem je dodal, da Washington "ne pritiska k njegovemu odstopu".