Ubili dva člana posadke

Hutijci z mirnejšo roko zadeli tovorno ladjo

G.G./STA
6. 3. 2024, 20.19
Posodobljeno: 6. 3. 2024, 20.22
Deli članek:

Raketa, ki je danes priletela iz Jemna, je v Adenskem zalivu zadela tovorno ladjo, pri čemer sta bila ubita najmanj dva člana posadke.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Raketa je povzročila znatno škodo na plovilu, ki pluje pod zastavo Barbadosa, je dejal uradnik in dodal, da je posadka poročala o najmanj dveh mrtvih in šestih ranjenih. Posadka je po napadu zapustila ladjo. Hutijevci iz Jemna že več mesecev krepijo napade na ladje pred obalo te države, pri čemer trdijo, da gre za izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Vojaški predstavnik hutijevcev Jaja Sari je dejal, da so v Adenskem zalivu z raketami napadli ladjo True Confidence, pri čemer je prišlo do požara, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Sari je dodal, da posadka ladje ni upoštevala njihovih predhodnih opozorilnih sporočil. Napad je potrdila tudi organizacija UK Maritime Trade Operations (UKMTO), ki spremlja trgovski ladijski promet.

Zaradi nenehnih napadov hutijevcev se velike ladjarske družbe vse bolj izogibajo najkrajši morski poti med Azijo in Evropo po Rdečem morju in plujejo okrog Rta dobrega upanja v Južni Afriki. ZDA in Velika Britanija s podporo več držav zadnje tedne zato obstreljujejo položaje hutijevcev, ločeno obrambno vojaško operacijo za zaščito ladijskega prometa pa je začela tudi EU, poroča dpa.