Obletnica

Ruski komunisti terjajo preiskavo: So Stalina v resnici zastrupili zahodni akterji?

S.R.
5. 3. 2024, 08.37
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 08.37
Deli članek:

Nekateri današnji privrženci sovjetskega diktatorja Josifa Stalina ne verjamejo povsem uradni razlagi, da bila zanj pred 71. leti pogubna možganska kap.

Profimedia
Stalina so v letih pred smrtjo pestile številne zdravstvene težave.

Rusi danes obeležujejo 71. obletnico smrti Josifa Visarionoviča Stalina, razvpitega voditelja, ki je bil na čelu Sovjetske zveze od leta 1924 in do svoje smrti leta 1953. Njegovo totalitarno vladavino so med drugim zaznamovali silovita industrializacija in kolektivizacija, pa tudi smrt milijonov ljudi zaradi notranjih čistk, gulagov in lakote. Takratni sovjetski veljaki so kot uraden vzrok njegove smrti navedli možgansko kap. Tako so odločili zdravniki, ki so Stalina po smrti pregledali pod budnim očesom zloglasnega skrbnika ruske državne varnosti Lavrentija Pavloviča Berije. Stalin je bil sicer od konca druge svetovne vojne naprej izjemno šibkega zdravja, k čemu so med drugim botrovala leta močnega kajenja. Med Parado zmage leta 1945 je doživel blago kap, oktobra istega leta pa še srčni napad, nato ga je pestila ateroskleroza.

Kot kaže, nekateri dandanašnji ruski komunisti tej uradni zgodbi ne verjamejo. V stranki ruskih komunistov (KPKR), ki je bila ustanovljena leta 2012 ter je ne gre zamenjevati s Komunistično stranko Ruske federacije (KPRF), njihovimi glavnimi rivali na levici in nasledniki Komunistične partije Sovjetske zveze, so na rusko varnostno službo FSB in rusko tožilstvo naslovili zahtevek za ponovno preiskavo Stalinove smrti. In sicer zahtevajo preiskavo tega, ali so bile v Stalinovo smrt vpletene zahodne obveščevalne službe. »Stranka se je na urad generalnega tožilca Ruske federacije in FSB obrnila z zahtevo po preiskavi morebitne vpletenosti zahodnih obveščevalnih služb v smrti Josifa Visarionoviča Stalina,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti naznanil prvi mož stranke KPKR Sergej Malinkovič. Dodal je, da »številne izjave Stalinovih sodobnikov nakazujejo na možnost, da bi lahko voditelja sovjetskih narodov zastrupili agentje pod zahodnim vplivom.« Zaenkrat še ni jasno, kako so se na zahtevek odzvali v FSB in na generalnem tožilstvu. Malinkovič je sicer naznanil še, da bodo predstavniki njegove stranke danes pred Stalinov doprsni kip nad nekropolo ob kremeljskem obzidju, kjer počiva od leta 1961, položili cvetje.