Prenova

Za nadomestne prostore drame bo ministrstvo plačevalo 2300 evrov na dan

Primož Cirman, Tomaž Modic
5. 3. 2024, 05.50
Deli članek:

Medtem ko ima ministrstvo za kulturo težave pri pridobitvi gradbenega dovoljenja za prenovo stavbe ljubljanske Drame, se ta seli v nove prostore, za katere bo do konca prenove mesečno plačevala 71.000 evrov. Kdo je poslovnež, ki jih oddaja?

Sa. R.
Po prvotnih načrtih se bo Drama v svojo zgradbo vrnila konec leta 2026.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko že od začetka mandata poudarja, da je prenova Drame eden najpomembnejših investicijskih projektov aktualne vlade. Po prvotnih načrtih bi se morala obnovitvena dela na dotrajani zgradbi začeti sredi letošnjega leta. Že letos spomladi so želeli na ministrstvu izbrati tudi izvajalca del.

Toda obstaja precejšnja verjetnost, da bo pri teh načrtih prišlo do zamud. Na ministrstvu namreč še vedno niso uspeli pridobiti gradbenega dovoljenja, ki je pogoj objave javnega razpisa za izvedbo del. Čeprav ni jasno, kdaj se bodo ta začela, pa se bo Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama že letos poleti začasno preselilo v nove prostore v industrijski coni Litostroj v Šiški. Najelo jih je pri podjetju L56, ki je v lasti poslovneža Mirana Boštica. Za to mu bo mesečno plačevalo 71 tisoč evrov (z DDV), torej v povprečju okrog 2300 evrov na dan.

Vsak mesec zamude pri projektu prenove bo tako šel na roko podjetju L56, ki po podatkih iz zemljiške knjige ni lastnik teh prostorov, ampak jih le trži. Še leta 2022 je ustvarilo skupno 379 tisoč evrov prihodkov. To pomeni, da mu bo zgolj pogodba z Dramo prinesla enkrat višje prihodke. Na vprašanje, zakaj se bo Drama preselila v začasne prostore še pred začetkom prenovitvenih del, na ministrstvu odgovarjajo, da dotrajan objekt ni več varen, zato jo je treba nujno izseliti.

Karmen Špacapan
SNG Drama Ljubljana.

Vplivni poslovnež 

Lastnik podjetja L56 je družba Alterne Intertrade, ki je uradna lastnica stavbe na Litostrojski cesti 56, obvladuje pa jo Miran Boštic, najbolj znan iz IT-krogov. Konec 90. let prejšnjega stoletja je ustanovil podjetje Unistar LC, ki je pozneje postalo eden največjih dobaviteljev IT-opreme pri nas. Eden njegovih največjih javnih naročnikov je UKC Ljubljana.

Leta 2019 je Boštic podjetje Unistar LC prodal družbi Actual I.T. V zadnjih mesecih se je v javnosti najbolj omenjalo kot eden od dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov, za katere je ministrstvo za digitalno preobrazbo lani jeseni plačalo šest milijonov evrov, a so še vedno v skladišču.

Podjetje L56 je leta 2022 ustvarilo 379 tisoč evrov prihodkov, torej dobrih 31 tisoč evrov na mesec. To pomeni, da mu bo pogodba s SNG Drama prinesla še več kot enkrat višje prihodke, pri čemer mu ne bo treba več iskati posla na trgu.

Kot so pojasnili v Drami, so Boštičevo podjetje L56 izbrali po tem, ko so ugotovili, da štirje javni zavodi, s katerimi so se pogovarjali o najemu – Cankarjev dom, SNG Opera in balet Ljubljana, Center kulture Španski borci in Kulturni dom Šentvid – »nimajo zadostnih kapacitet, ki bi lahko zagotovile izvajanje dejavnosti osrednje nacionalne institucije za gledališče v naslednjih letih«. Ključna ovira je bila, da imajo ti zavodi lastne programe, ki bi se lahko »pokrivali« s termini Drame.

Nato so se v Drami obrnili na štiri zasebne ponudnike: ob podjetju L56 še na Hotel Union, Gospodarsko razstavišče in Kolosej. »V osnovi smo iskali ustrezno dvorano, ki bi nudila najmanj 12 krat 12 metrov odrskega dela, bi imela vsaj 250 sedežev in zagotovljene servisne prostore (skladišče, garderobe, maskirnico, logistične poti), ki so potrebni za izvedbo in podporo produkciji,« so poudarili v Drami. Nato so pogoje spremenili in se odločili iskati večjo dvorano s 300 sedeži.

Sosedje glavna ovira 

»Izmed štirih ponudnikov je bilo podjetje L56 edino zmožno zagotoviti primerne prostore za izvajanje gledališke dejavnosti,« so poudarili na ministrstvu. »Zakaj ni prišlo do dogovora, je bolj vprašanje za SNG Dramo. Menimo pa, da zaradi svoje dejavnosti verjetno ne moremo zagotoviti SNG Drami prostorov za vse njihove želene termine,« so nam odgovorili iz družbe Gospodarsko razstavišče.

Katja Kodba (SNG Drama Ljubljana)
Oder Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama.

Po prvotnih načrtih se bo Drama v svojo zgradbo vrnila konec leta 2026. V tem primeru bi podjetje L56 za najemnino prejelo skupno dobra dva milijona evrov. Toda ključno vprašanje je, ali bodo pri projektu zamude in koliko bodo znašale. Na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da projekt poteka po načrtih in da so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Zanj po lastnih besedah potrebujejo le še dovoljenje za začasno uporabo zemljišč za namen ureditve gradbišča na ulici Gradišče.

Zapletlo se je s tamkajšnjimi etažnimi lastniki. Ti po več letih pogovorov v večini še vedno nasprotujejo predlogu dogovora, ki jim ga je ponudilo ministrstvo. »Ena od zahtev, ki ji ni bilo mogoče ugoditi, je, da ministrica za kulturo na podlagi soglasja vlade Republike Slovenije izda štiri bianco menice za zavarovanje morebitne bodoče terjatve etažnih lastnikov iz naslova morebitne škode na njihovih stavbah,« so pojasnili na ministrstrvu. »Pričakujemo, da bomo gradbeno dovoljenje pridobili na podlagi vladnega sklepa o razglasitvi javne koristi, ki je bil sprejet januarja letos,« so dodali.

Nagajanje Simonitija, cene v nebo

Načrti o prenovi ljubljanske Drame imajo že dolgo brado. Leta 2008, ko je ministrstvo vodil Vasko Simoniti, so napovedali, da bo prenova spomeniško zaščitene stavbe stala 28 milijonov evrov, ta znesek pa je vključeval tudi stroške rezervne lokacije za delovanje Drame v dveletnem obdobju, kolikor naj bi trajala prenova. Ta bi se predvidoma zaključila do leta 2012, ko bi gledališče praznovalo 100. obletnico.

Bobo
Veliko prahu je dvigovala tudi odstranitev mogočnega kostanja pred gledališčem. Zaradi tega so se zgodili celo protesti.

Leta 2017 je sledil nov javni natečaj, na katerem je bila kot najboljša izbrana arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović arhitekti. Ocenjena vrednost projekta je bila takrat skoraj 27 milijonov evrov, še dva milijona evrov pa bi porabili za projektno dokumentacijo. Gradnjo so želeli začeti leta 2019, vendar za to niso imeli zagotovljenih sredstev v proračunu.

Kljub temu je prišlo do premikov. Izbrani arhitekturni biro je leta 2019 začel pripravljati projektno dokumentacijo. Cena se je vmes povišala za milijon evrov. Podobno je bilo s stroški prenove. Njihova ocenjena vrednost se je namreč povzpela na kar 43 milijonov evrov.

Toda vse skupaj je zaustavila tretja Janševa vlada, v kateri je ministrstvo znova vodil Simoniti. Čeprav se je za projekte, namenjene okrevanju po covidu-19, namenjalo stotine milijonov evrov, je bilo pri prenovi Drame ravno obratno. V novem osnutku nacionalnega programa za kulturo je Simoniti stroške za prenovo določil na 21 milijonov evrov. In to kljub dejstvu, da je vmes prišlo do skokovite rasti stroškov materiala in dela v gradbeništvu.

Tedanji ravnatelj SNG Drame Igor Samobor je zato novembra 2021 odstopil s položaja, saj objekt ni bil več ne potresno ne požarno varen. Po zamenjavi oblasti je Simonitijeva naslednica Asta Vrečko projekt vrnila »med žive«, njegova cena pa se je pričakovano še povišala. Najnovejša ocenjena vrednost prenove Drame, skupaj z nadomestnimi prostori, je 58 milijonov evrov.