Napad hutijevcev

Pred obalo Jemna napadena kontejnerska ladja

A.S./STA
4. 3. 2024, 20.59
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 21.02
Deli članek:

Ladja, ki je sicer plula pod liberijsko zastavo, bi naj bila povezana z Izraelom, je sporočilo britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey, zato je bila tudi tarča napada. Odgovornost za napad zaenkrat še ni prevzel nihče.

X (Nadira Ali, @Nadira_ali12)
Zadeta kontejnerska ladja v bližini jemenskega mesta Aden.

Podjetje Ambrey je sporočilo, da se je ladja nahajala približno 163 kilometrov jugovzhodno od jemenskega mesta Aden, ko je poslala signal za pomoč. Podjetje pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni vedelo, ali je bila ladja neposredno zadeta ali poškodovana zaradi eksplozij v bližini.

Ladja je bila iz Singapurja na poti v vzhodnoafriško državo Džibuti. Na seznamu je bila navedena kot ladja, ki jo upravlja izraelsko podjetje, je še sporočilo britansko podjetje. Izpostavilo pa, da gre morda za zastarel podatek, saj plovilo ni navedeno v drugih javnih virih.

Hutijevci od lanskega novembra napadajo tovorne ladje v Rdečem morju in s tem povzročajo resne težave v ladijskemu prometu, saj preko Adenskega zaliva in Rdečega morja poteka 12 odstotkov svetovne trgovine. ZDA in Velika Britanija medtem v odgovor izvajata napade na njihove položaje v Jemnu.

Hutijevci napade na tovorne ladje, povezane z Izraelom, utemeljujejo s solidarnostjo s Palestinci na območju Gaze, ki so že mesece tarča intenzivnih operacij izraelske vojske.